Podle odborů se ekonomika dostane ze stagnace až v roce 2016

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Podle odborů se česká ekonomika ze stagnace nedostane dříve než v roce 2016. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) nepředpokládá citelnější oživení, pro letošek očekává hospodářský růst do jednoho procenta. Novinářům to dnes řekli odboroví ekonomové. Podle nich hlavní vinu na situaci má bývalá Nečasova vláda a její politika škrtů. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 svazů s asi 370.000 členů. Letos se chce soustředit na prosazování opatření k rozhýbání ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti.

"Tento rok může být nanejvýš rokem stabilizace stagnace, ale rozhodně ne rokem nějakého růstu," uvedl makroekonom odborů Jaroslav Ungerman. Odboráři podotýkají, že zatímco okolní státy se začínají z krize vzpamatovávat, v ČR se situace nelepší a nezaměstnaných přibývá. Země je v recesi už šest let.

Podle odborového makroekonoma Martina Fassmanna Česko platí enormní cenu za škrty a snižování schodku rozpočtu v minulých letech. Fassmann řekl, že nezaměstnanost roste a dostala se na hranici 600.000, přibývá lidí na hranici chudoby. "Problémy pokračují. Máme velké obavy, že se setrvačnost ekonomiky nedá zlomit přes noc. Bude to mít nepříznivé konsekvence pro letošek i příští rok," uvedl Fassmann.

I když podle odborových ekonomů letošní rozpočet počítá s o něco vyššími výdaji na investice, na ekonomický růst to stačit nebude. Zatím hospodářství táhne export, nutné je ale zvednout spotřebu, míní analytici ČMKOS. Odbory žádají vládu, aby vytvořila po svém nástupu "reálný program", kam by se měla česká ekonomika ubírat. Nastartování bude záviset na tom, zda kabinet najde na opatření peníze a jak rychle bude potřebné kroky realizovat.

Předáci věří, že se jim bude ve vyjednávání s novou vládou dařit lépe než v minulosti. V letošním roce chtějí přispět hlavně k přijetí opatření na podporu zaměstnanosti a ekonomického růstu. Vyjednávat budou i o zvýšení minimální mzdy. Odboráři mají v plánu dohlížet i na to, jak nová vláda plní pět jejich hlavních požadavků. Patří mezi ně třeba zrušení reforem Nečasovy vlády či boj proti daňovým únikům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK