Přes milion Američanů přišlo o podporu v nezaměstnanosti

29.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Přes milion Američanů se od soboty musí obejít bez podpory v nezaměstnanosti poté, co se zákonodárci ve Spojených státech nedokázali dohodnout na prodloužení krizového programu zavedeného bývalým prezidentem Georgem Bushem na začátku hospodářské recese v roce 2008. Informoval o tom internetový server BBC.

Nezaměstnaní v rámci tohoto programu dostávali měsíčně v průměru 1166 dolarů (přes 23.000 Kč), a to až po dobu 73 týdnů. Podle Bílého domu tyto dávky chránily miliony rodiny před chudobou, mnozí Republikáni však program považují za příliš nákladný.

Podle odhadů konec programu zpočátku odstřihne od podpory v nezaměstnanosti zhruba 1,3 milionu Američanů. V příštím roce by navíc mohl zasáhnout další miliony Američanů, píše BBC. Prezident Barack Obama slíbil, že bude prosazovat obnovení programu poté, co americkému Kongresu začátkem ledna skončí zimní prázdniny.

Konec programu nutí nezaměstnané přemýšlet o tom, jak budou výpadek příjmů kompenzovat. Podle agentury AP uvažují někteří nezaměstnaní například o prodeji automobilu, přestěhování či nástupu do práce za minimální mzdu.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu sestoupila na pětileté minimum 7,0 procenta. Problémem však zůstává vysoký počet dlouhodobě nezaměstnaných. Přes čtyři miliony Američanů jsou nyní bez práce minimálně šest měsíců, upozorňuje BBC.

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK