Linet letos zvýšil tržby o 15 procent na 4,1 miliardy Kč

22.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Želevčice u Slaného (Kladensko) 22. prosince (ČTK) - Jeden z největších světových výrobců zdravotních lůžek a další zdravotnické techniky Linet letos zvýšil tržby o 15 procent z loňských 136 milionů na zhruba 150 milionů eur (z více než 3,7 miliardy korun na více než 4,1 miliardy korun). V příštím roce firma očekává další růst tržeb o 20 procent. Linet letos vyrobí kolem 70.000 zdravotních lůžek a v příštím roce očekává zvýšení produkce na 77.000 lůžek. V rozhovoru s ČTK to uvedl zakladatel firmy Zbyněk Frolík.

Společnost působí zejména na evropských trzích a lůžka dodává do více než 100 států. Podle Frolíka se firmě začalo dařit v USA, kde každoročně rostou obraty o 50 až 100 procent. Linet se stal prvním mimoamerickým dodavatelem lůžek a získal na tamním trhu v segmentu polohovatelných lůžek patnáctiprocentní podíl.

Mezi další dobře vyvíjející se trhy patří podle Frolíka Latinská Amerika, která tvoří zhruba 15 procent obratu společnosti. "Roste nám poměrně významně obrat v Africe, a to nejen v arabských státech," doplnil Frolík. Firma na černém kontinentu dodává lůžka do nemocnic v Keni, Botswaně, Namibii, Nigérii, Maroku nebo Alžírsku. Obchody se prý daří také v Rusku a bohatších postsovětských zemích, jako je Kazachstán, Turkmenistán nebo Ázerbájdžán.

Firma nyní podle Frolíka čelí největší poptávce po lůžcích ve své třiadvacetileté historii. Každý měsíc se v závodě u Slaného na Kladensku vyrobí přes 7000 lůžek, z toho 3000 lůžek putuje do druhé továrny v Německu, kde se kompletují, obkládají dřevem a prodávají do domovů pro seniory. Zbývající 4000 jsou pak elektronická lůžka do nemocnic. "Nikdy jsme ještě neměli tolik poptávek. Máme teď nejsilnější historická čísla a jsme vyprodaní až do 5. března," uvedl Frolík.

Dříve se v médiích objevily informace, že Linet do roku 2017 postaví další továrny v USA, v Brazílii a možná také v Číně. Podle Frolíka by rozhodnutí o vzniku nových výrobních závodů měla padnout do dvou let. Nové továrny se prý firmě vyplatí v případě, když v novém teritoriu prodá měsíčně 1000 lůžek. "Máme připraveno, že jakmile nastane moment, kdy se vyplatí vyrábět v zahraničí, jako je Asie nebo Amerika, tak to asi uděláme. Ještě ale nevíme, kdy to bude," doplnil Frolík.

Linet před dvěma roky v Nizozemsku založil mezinárodní holding Linet Group SE. Vlastníky jsou z jedné poloviny český Linet Holding a z druhé německý WiBo Holding GmbH, který v 90. letech vstoupil do Linetu v Želevčicích u Slaného jako spolumajitel. Do holdingu patří také 13 dalších dceřiných společností. Podle Frolíka nyní v celém holdingu pracuje přes 900 zaměstnanců, z toho 550 v Česku. Firma teď také zaměstnává kolem 100 agenturních pracovníků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK