Změna akcie ze zaknihované na listinou

02.09.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy si majitel nevyzvedne své listinné akcie a ani nevyužije veřejné nabídky na odkup a neví, zda o akcie příjde či nikoliv.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy si majitel nevyzvedne své listinné akcie a ani nevyužije veřejné nabídky na odkup.

Dobrý den. Chci se zeptat, co se stane, pokud si majitel nevyzvedne své listinné akcie (po přeměně jejich podoby ze zaknihované na listinnou) a ani nevyužije veřejné nabídky na odkup. Konkrétně mám na mysli například Aliachem. Předem děkuji za odpověď.

Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. Po přeměně na listinou podobu akcie o tom musí společnost informovat v celostátním deníku a v obchodním věstníku spolu se lhůtou poskytnutou akcionářům k vyzvednutí listinných akcií. Ve lhůtě uvedené společností (ze zákona 2 až 6 měsíců) si má jejich majitel tyto listinné cenné papíry vyzvednout v sídle společnosti nebo na jiném určeném místě. Pokud si je akcionáří nevyzvednou ani v náhradní lhůtě, jsou akcie prodány ve dražbě a výnos je zaslán majiteli. Cena dosažená při dražbě však nemusí odpovídat skutečné hodnotě akcií. Další podstatnou skutečností je to, že s těmito cennými papíry se již neobchoduje na veřejných trzích (burza a RM-Systém) a jejich prodej je tedy ztížen. Majitel si musí případného zájemce nalézt sám, např. na některých specializovaných internetových stránkách. Práva akcionářů vyplývající z držení těchto akcií však změnou podoby nejsou omezena. Příjemný zbytek dne přeje Böhm&partner team.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY