E15: Brněnský soud poslal do konkurzu JZD Slušovice

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. prosince (ČTK) - Brněnský krajský soud poslal tento týden do konkurzu JZD Slušovice s.r.o. Důvodem byly nesplácené úvěry u České spořitelny, uvedl dnes server E15.cz. Slušovické zemědělské družstvo bylo za komunistického režimu pod vedením nynějšího poradce prezidenta a zlínského krajského radního za SPOZ Františka Čuby proslavené. Firma ze Zlínska produkovala nejen potraviny, ale třeba i počítače. Nynější JZD Slušovice se zabývá hlavně ovocnářstvím a vinařstvím.

Insolvenční řízení s JZD Slušovice začalo loni v březnu na návrh České spořitelny, která se domáhala 15 milionů korun z nesplácených úvěrů a později ještě dalších sedmi milionů. Pak se přihlásili další věřitelé. "Protože úpadek dlužníka nelze řešit oddlužením, neboť dlužník je podnikatelem a návrh na povolení reorganizace nebyl podán, jediným možným způsobem řešení úpadku je konkurs," citoval server soud. Firma se již dříve odvolala proti insolvenčnímu řízení k Vrchnímu soudu v Olomouci, který vynese rozhodnutí 10. prosince, píše E15.cz.

Společnost převzala název po družstvu, které zažilo v regionu největší slávu na konci 80. let. Podle dřívějších vyjádření vedení JZD Slušovice ale nynější družstvo nemělo s tím původním žádný vztah. Bývalý šéf slavného slušovického družstva Čuba však nyní zasedá v krajské radě za Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) a podle serveru E15.cz je se stejnou partají spojeno několik lidí figurujících ve vedení současného JZD Slušovice nebo vlastnicky spřízněných firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK