Markit: Aktivita v americkém průmyslu rostla nejvíc za osm měsíců

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. listopadu (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru se po říjnovém zpomalení zlepšila a tento měsíc se dostala na nejvyšší úroveň za osm měsíců. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit. Respondenti spojovali oživení s koncem říjnové rozpočtové krize ve Spojených státech, ale také se zvýšením poptávky na domácím trhu a v zámoří.

Souhrnný index aktivity zpracovatelského sektoru se zvýšil na 54,3 bodu z říjnových 51,8 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za osm měsíců a pohodlně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst na 52,4 bodu. Pro ukazatel je klíčovou padesátibodová hranice, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

Výroba se v listopadu zvyšovala nejrychleji za tři čtvrtě roku, zatímco v říjnu téměř stagnovala. Dílčí index výroby se zvýšil na 57,1 bodu z 50,6 bodu v říjnu.

Dílčí index zaměstnanosti však o 0,5 bodu klesl a dostal se na 52,2 bodu. Podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona to naznačuje, že i současné tempo expanze jen stěží přispívá k růstu zaměstnanosti. Tento vývoj a dlouhodobě nízké tempo růstu spotřebitelských cen tak podle něj pravděpodobně bude mít za následek, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat s omezování své podpůrné měnové politiky až do příštího roku.

První odhad údajů se opírá o odpovědi ze zhruba 85 procent zpracovatelských podniků v USA. Konečná data společnost Markit zveřejní 2. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK