Whirlpool díky růstu tržeb zvýšil čtvrtletní zisk na dvojnásobek

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool hospodařil ve třetím čtvrtletí s více než dvojnásobným ziskem. Firma těžila zejména ze solidního růstu tržeb v Evropě a v Severní Americe, zároveň se jí ale začal vyplácet i program snižování nákladů, na který najela během roku. Společnost v dnešním sdělení rovněž zvýšila odhad příjmů na celý letošní rok.

Čistý zisk v období od července do září činil 196 milionů dolarů (3,7 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 74 milionů dolarů ve stejném období loni. Bez započtení mimořádných položek firma od července do září vydělala 2,72 dolaru na akcii, což je o 11 centů více, než očekávali analytici v anketě agentury Reuters.

Tržby se zvýšily o více než čtyři procenta na 4,7 miliardy dolarů (88,5 miliardy Kč). V divizi pro Evropu, Afriku a Blízký východ se ale zvýšily o skoro 11 procent.

Akciím Whirlpool v poslední době uškodily obavy ze zpomalení poptávky po spotřebičích. Tyto obavy ještě posílila rozpočtová krize v USA a související přechodné snížení ochoty amerických spotřebitelů utrácet. Někteří analytici si však obavy nepřipouštějí. Důvěra spotřebitelů bude mít podle nich tendenci rychle se zlepšovat, jakmile fiskální problémy USA ustoupí do pozadí. Americkým zákonodárcům se po 16 dnech fungování úřadů v omezeném režimu podařilo minulý týden krizi přechodně vyřešit.

Whirlpool vlastní značky spotřebičů jako je KitchenAid nebo Bauknecht. Loni po celém světě zaměstnával 68.000 lidí. Společnost dnes také zlepšila výhled letošního zisku na akcii na 9,90 až 10,10 dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK