Odbory sepsaly průvodce volebními programy, dnes ho představí

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Odboráři se dnes chystají představit svého průvodce volebními programy jednotlivých stran. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se v něm zaměřila na ekonomiku a sociální věci. Voličům a voličkám chce dát vodítko pro rozhodování o tom, komu dají svůj hlas. Předčasné volby do Sněmovny se konají 25. a 26. října.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje tři desítky odborových svazů s několika stovkami tisíc členů. Před měsícem předáci vyslali svůj "Vzkaz budoucí vládě a politikům" s pěti hlavními požadavky. Žádají zrušení řady reforem Nečasova kabinetu, opatření proti korupci, podporu ekonomického růstu, boj proti nezaměstnanosti a intenzivnější jednání vlády s odbory a zaměstnavateli. Odboráři sami navrhují některé kroky, mezi nimi třeba růst minimální mzdy, výstavbu 50.000 bytů, povinné pokladny s fiskální pamětí a majetková přiznání. Některé z požadavků odborů se shodují s plány některých stran.

Odborová konfederace volební programy hodnotila už v minulosti. Vítězně z analýz vycházela levice. Přímá doporučení, koho by měli členové odborů i ostatní obyvatelé země volit, ale centrála dřív nevydávala. Udělala to až loni před krajskými a senátními volbami. Řekla, aby lidé nedávali hlas tehdejším koaličním stranám a jejich kandidátům. V letošní prezidentské volbě odbory přímo podpořily Miloše Zemana. Někteří odboráři teď sami kandidují. Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil je lídrem ČSSD v Praze, lídryní hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v Libereckém kraji je zas členka vedení zdravotnických odborů Jana Hnyková.

ktk rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK