Tesco ČR propadlo v uplynulém roce do miliardové ztráty

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Maloobchodní společnost Tesco Stores ČR v účetním roce 2012/13, který skončil letos v únoru, vykázala ztrátu 1,12 miliardy korun po zisku 204 milionů korun o rok dřív. Tržby firmě klesly o necelá tři procenta na 44 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v Obchodním rejstříku.

Spotřebitelskou poptávku v Česku podle představenstva firmy nadále negativně ovlivňuje důvěra spotřebitelů, klesající příjmy domácností a zvýšení cenové hladiny. "To bylo důsledkem rostoucích vstupních nákladů a cen energií, ale zejména zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty," píše se ve výroční zprávě.

Tesco v Česku v posledním finančním roce bylo ve ztrátě i na provozní úrovni. Do provozní ztráty 802 milionů korun se dostalo po předchozím zisku 643 milionů Kč.

Podle serveru E15 jsou v Česku ve ztrátě i další maloobchodní řetězce. Provozovatel řetězce Interspar v minulém roce prodělal půl miliardy korun, a jeho kumulovaná ztráta se tak vyšplhala na 3,3 miliardy Kč. Konkurenční Billa při tržbách kolem 20 miliard korun prodělala na provozní úrovni zhruba 16 milionů Kč.

Tesco vstoupilo na český trh v roce 1996. V současné době zde provozuje 232 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK