Bohatství na obyvatele činí v Česku 260 000 korun

24.09.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V žebříčku bohatsví na obyvatele patří Česku 27. místo. Hodnota v minulém roce stoupla o 18 000 na 260 000 korun. První v žebříčku je Švýcarsko, následováno USA a Japonskem.

Hrubá finanční aktiva domácností, tedy všechno co domácnosti vlastní, loni celosvětově vzrostla o 8,1 procenta, což je nejsilnější růst za posledních šest let. Jedním z hlavních faktorů růstu byl pozitivní vývoj na akciových trzích. Díky tomu dosáhlo celkové finanční bohatství rekordní úrovně 111 bilionů eur. Globální zadluženost, tedy závazky vyjádřené jako procento HDP, klesly na 65,9 procenta ve srovnání se 71,6 procenta v roce 2009.

Zatímco bohatým americkým a evropským regionům se podařilo mírně překonat předkrizovou úroveň až loni, úroveň bohatství ve východní Evropě na konci roku 2012 byla již 40 procent nad vrcholem z roku 2007. "Celkově se východoevropští střadatelé s krizí dosud vypořádali velice dobře. I přes úzkou ekonomickou provázanost s krizí zasaženou eurozónou nabízí východní Evropa mnohem lepší růstový potenciál. Odepisovat možnost, že tento region ostatní dožene, by bylo předčasné," uvedl hlavní ekonom Allianz Michael Heise.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT