Má dostat dítě na ZŠ kapesné?

18.08.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Někteří rodiče dávají svým dětem na základní škole kapesné za hezké známky, jiní tak odměňují hodné děti a některé děti si musejí kapesné odpracovat. Existují však rodiče, kteří kapesné na základní škole odmítají.

V dnešní době převažuje situace, kdy dítě kapesné na základní škole nedostává. Když však něco udělá iniciativně nebo když přinese dobré vysvědčení, mělo by nějakou korunu dostat. Výzkum společnosti STEM/MARK se zaměřil na odměny za dobré známky. Z výsledků například vyplývá, že plných 83% dotázaných rodičů souhlasí s tím, aby děti dostávali za dobré vysvědčení odměnu.

Za co vše dnes malé děti dostávají peníze:

  • za dobré vysvědčení
  • z každou dobrou známku ve škole
  • za pochvalu od učitelky
  • za to, že jsou hodné a nezlobí
  • za práci v domácnosti nebo na zahradě
  • za svátek
  • za narozeniny
  • na Vánoce
  • od dědy a babičky a ostatních příbuzných, i když děti nemají svátek nebo narozeniny


Graf: Souhlasíte s tím, aby děti dostávaly za dobré známky na vysvědčení odměnu?

 

Pozn.: 1064 respondentů starších 15 let
Zdroj: STEM/MARK


Vkladní knížka

Je výhodné dítěti založit vkladní knížku, na kterou rodiče vždy na svátek, narozeniny, Vánoce a při jiných příležitostech dají určitý obnos. Peníze tak rodiče svému dítěti dávají, ale tuto vkladní knížku si může dítě vybrat až v 18 letech.


Co radí rodiče

Podle rodičů jsou nejlepší odměnou věci, jako například oblečení, hračky apod. Když už se však někdo rozhodne dávat svým dětem peníze, doporučují dávat jim jen malé částky.


Co radí odborníci

Podle odborníků malé děti na ZŠ nejsou schopné formulovat své potřeby, neznají hodnotu peněz, neumí počítat a kapesné nelze ani jinak výchovně využít. Z těchto důvodů odborníci kapesné malým dětem nedoporučují.
 

Tabulka: Jaký typ odměny považujete za vhodný, správný?

Typ odměny Procentuální podíl
Drobný dárek (sladkost, hračka, kniha atd.) 50
Finanční odměna 19
Věcné materiální dary (mobil, kolo atd.) 9
Pouze slovní pochvala, uznání 5
Žádný 17

Pozn.: 1064 respondentů starších 15 let
Zdroj: STEM/MARK


Když už kapesné, tak kolik?

Nemá význam dávat malým dětem zbytečně vysoké kapesné. Všechny věci, které děti potřebují, jim v tomto věku obstarají rodiče. Peníze by jim měly sloužit například na drobné dárky pro spolužáky či příbuzné. Když už se však rozhodnete dávat svým dětem peníze, doporučujeme pár desetikorun denně nebo týdně. Děti si za to koupí nanuka nebo něco malého. Kdyby však dostávaly velkou částku peněz jednou měsíčně, je zde velké riziko, že všechny peníze utratí za zbytečnosti.
 

Graf: Planujete vy osobně, že dáte svým dětem nebo vnoučatům finanční, materiální odměnu za vysvědčení?

 
Pozn.: 1064 respondentů starších 15 let
Zdroj: STEM/MARK


Závěr

Zatímco v dřívějších dobách se malé děti ve škole chlubily krásně barevnými pastelkami nebo riflemi z ciziny, dnes ve škole vládnou mobily. Někteří rodičové svým dětem mobily pořídily s odůvodněním, že se o své dítě bojí a takto mohou kdykoliv zjistit, kde se nachází. Jiné děti však mobil od svých rodičů nedostaly s tím, že si na něj musí nejdříve vydělat a že jej vlastně zatím vůbec nepotřebují. Kdo z nás může říct, které rozhodnutí je dobré a které špatné? Jedinou možností je stát se také rodičem a mít dítě.


Zdroj: Výzkum společnosti STEM/MARK, červen 2004

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY