Neplacením výživného k pozastavení řidičského oprávnění

06.06.2013 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zahraniční institut „zabavení“ řidičského průkazu v případě neplacení výživného je od letošního roku součástí naší právní úpravy. Přečtěte si o něm více v našem článku.

Neplacení výživného reprezentuje velmi složitou problematiku, která nemá dimenzi běžné pohledávky a vztahu věřitel a dlužník. Nehrazením výživného dochází v mnoha rodinách k velmi složité situaci, která může vést nejenom k nemožnosti dítěte uhradit si školní zájezd, ale až k existenčním problémům, které si dokážeme jen velice složitě představit. Zákonodárce v rámci novelizace exekučního řádu stanovil nový způsob provedení exekuce v případě neplacení výživného na nezletilé dítě.

Způsoby provedení exekuce

Bude-li podán návrh na nařízení exekuce pro dlužnou peněžitou částku, exekutor má několik možností k provedení exekuce. Základem a prvním postupem obvykle bývá provedení exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů nebo přikázáním pohledávky. Následující zákonné způsoby lze sledovat v prodeji movitých věcí a nemovitostí, postižením podniku, správou nemovitosti nebo zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitostech. Jde-li však o povinnost zaplacení peněžité částky ve vztahu k nedoplatku výživného na nezletilé dítě, lze exekuci provést rovněž pozastavením řidičského oprávnění.

Exekuce pozastavením řidičského oprávnění

Zákon stanovuje právo exekutora vydat exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného pouze, jde-li o vymožení nedoplatku výživného na nezletilé dítě. Tedy bude-li se jednat o nedoplatek na výživném pro zletilé dítě nebo jiný druh výživného, než-li zákonem stanovené pro nezletilé dítě, způsob provedení exekuce pozastavením řidičského oprávnění nemá být aplikován k vymožení povinnosti.

Exekuční příkaz se doručuje oprávněnému a zároveň orgánu, který vede registr řidičů, povinnému se doručuje do vlastních rukou. Dnem doručení exekučního příkazu povinnému se pozastavuje řidičské oprávnění. Povinný jakožto držitel řidičského oprávnění nesmí po dobu pozastavení řidičského oprávnění řídit motorová vozidla.

Výjimky pro životní potřeby

Exekuční příkaz pro tento druh provedení exekuce bude zrušen, prokáže-li povinný, že řidičské oprávnění nezbytně potřebuje k uspokojování svých základních životních potřeb, včetně osob, ke kterým má vyživovací povinnost. Vhodným příkladem může být taxikář. Samozřejmě uhrazením dlužného výživného na nezletilé dítě, bude exekuční příkaz zrušen. Zrušení exekučního příkazu exekutor oznamuje danému orgánu, který vede registr řidičů.

Jste-li přesvědčeni, že exekuční příkaz provádějící tento způsob exekuce na Vás nemá být aplikován s ohledem na Vaše povolání nebo již jste pohledávku uhradili, případně z jiných důvodů, nezbývá než v zájmu Vašich práv vyhledat odborné právní poradenství.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY