Hurikán Sandy pomůže ekonomice. Cože?

29.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Už několik týdnů uplynulo od ničivého hurikánu Sandy. Přinesl zkázu do nejproduktivnější části země, která vytváří čtvrtinu amerického HDP. Škody se budou jistě pohybovat v desítkách miliard dolarů. Překvapivě ne všichni ekonomové chápou destrukční efekt bouře jako něco negativního.

Jak chápat HDP?

Pojem ekonomika je velmi rozsáhlý a každý ho chápe trochu jinak. Spousta lidí si však zvykla dělat rovnítko mezi ekonomikou a HDP a následně mezi pohybem HDP a životní úrovní. Pozitivní vztah těchto veličin samozřejmě nelze popřít, nicméně jejich záměna vytváří zmatek a dochází k závěrům, které popírají zdravý lidský rozum. V médiích se následně můžete dočíst, jak ničení a destrukce vyvolá růst ekonomiky, což se okamžitě překládá jako něco pozitivního.

Pozitivní vliv je sporný

Hrubý domácí produkt je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území. Nic více a nic méně. Pozitivní vliv bouře Sandy na americké HDP je sporný, ale lze o něm diskutovat. Byly zničeny některé produkční kapacity a část statků a služeb nebude vyprodukována (poškozené přístavy, zavřené restaurace nebo stojící rafinerie). Bezprostřední následky jsou tak bezesporu negativní a ve svých odhadech letošního vývoje amerického HDP odečítají globální investiční banky kvůli této události až 0,5 %.

S přibývajícími týdny však do hry vstupuje obnova s opačným efektem na straně HDP. Nahrazují se zničená auta, domy, na obnovu se utratí miliardy dolarů, které by se bez destrukce neutratily. A tyto dolary zvyšují spotřebu, která je velmi významnou součástí amerického HDP (spotřeba se na HDP USA podílí cca sedmdesáti procenty). Konečný dopad na HDP je tak nejistý, ale i kdybychom připustili jeho růst, je očividné, že o pozitivním efektu se lze bavit jen stěží.

HDP vyžene růst zadlužení

Naopak je třeba zmínit negativa, z nichž se na přední místa dere rostoucí zadlužení. K oživení spotřeby a potažmo HDP je třeba předem vytvořená rezerva kapitálu. Pokud neexistuje, což je případ zadlužených USA, je třeba si jí vypůjčit a de facto budoucí spotřebu utratit již dnes. Zlepšení aktuálních statistik HDP je vyváženo negativním důsledkem snížení budoucí spotřeby nebo investic, a tedy horším vývojem HDP. V podstatě stejný případ je současný západní životní styl krátkozrakého dluhového financování, a ani u něj nemusí asistovat žádná přírodní katastrofa.

Klam rozbitého okna

Negativní dopady jsou však lehce pozorovatelné také bez dluhu. I kdyby měl postižený dostatečné úspory, místo opravy domu nebo nákupu auta si z těchto peněz například nezaloží novou firmu, nekoupí iPad nebo nepojede na dovolenou na Floridu. A peníze, které by utratil u tamního zmrzlináře, skončí třeba u místního prodejce kalových čerpadel. Situace postiženého se jednoznačně zhoršila a hledat pozitivum v tom, že své výdaje urychlil a směřoval do jiných státků a služeb, než které původně preferoval, je scestné. Tuto situaci popisuje v ekonomické teorii klam rozbitého okna, která spatřila světlo světa už před více než sto padesáti lety a nesčetněkrát už potvrdil svoji platnost.

Ekonomika utrpěla

Dopad hurikánu Sandy na HDP Spojených států není jednoznačný, růst zadlužení je naopak zřejmý. Žádný naakumulovaný kapitál tato země nemá a škody se přičtou k více než bilionovému schodku rozpočtu. Ekonomika jako hospodaření státu utrpí, neboť rostoucí zadlužení a další negativa nelze opomenout nebo vyvážit rostoucí spotřebou. Stejně jako v případě jednotlivce, kterému bouře způsobila škodu. Jen těžko by se někdo odvážil tvrdit, že jeho hospodaření je na tom lépe než před katastrofou.

Pokud by vyhrál současný prezident Obama a obě komory parlamentu by ovládli republikáni, dohoda by byla velmi obtížná a pravděpodobnost pádu z útesu by se výrazně zvýšila. Oba kandidáti se však nechali slyšet, že pád z fiskálního útesu nedopustí, i kdyby ho měli zrušit retroaktivně. Nahrávka Černé labuti přímo na smeč!

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE