Druhý největší producent oceli na světě vznikl v Japonsku

01.10.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Spojení japonských oceláren Nippon Steel Corp. a Sumitomo Metal Corp. došlo ke vzniku druhého největšího výrobce oceli na světě.

Nová společnost se hodlá zaměřit na expanzi svých globálních operací, zvláště v Číně, Indii a dalších rozvíjejících se zemích, kde se očekává další růst poptávky po oceli. V Japonsku naopak kvůli poklesu místního trhu plánuje slučování operací.

Fúze společností v hodnotě 22,45 miliardy USD (437 miliard Kč) byla dohodnuta v loňském roce. Obě firmy v té době trápil již několik let pokles zisku hlavně kvůli silnému jenu a konkurenci rychle rostoucích a levnějších asijských firem, jako čínské Baoshan Iron & Steel. Obě společnosti již v roce 2002 vytvořily alianci s cílem modernizovat operace a zlepšit konkurenceschopnost na globální trhu s ocelí.

Zisk před zdaněním nové společnosti za fiskální první čtvrtletí, tedy za duben až září, by měl činit 20 miliard jenů (pět miliard Kč) při příjmech 2,67 bilionu jenů.

Spojení je prvním převzetím v japonském ocelárenském průmyslu od roku 2002, kdy spojily síly firmy NKK a Kawasaki Steel a vznikla druhá největší ocelárna v Japonsku JFE Holdings.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT