Dobrá pověst vašeho podnikání

12.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dobrá pověst právnické osoby, jakožto Vaší společnosti, kterou se snažíte uspět ve svém segmentu podnikání, znamená mnohé. Společně se dnes zaměříme na ochranu dobré pověsti právnické osoby dle zákona a judikatury pro lepší přehled vašich práv.

Vybudování dobré pověsti v podnikání ve většině oborech znamená úspěch na daném trhu. Mohou – li se potencionální zákazníci nebo kupující spolehnout na vaše „renomé“, ve spojení se samotnou kvalitou poskytovaných výrobků nebo služeb, podnikání má nakročeno k dalším ziskům a rozvoji.

Dobrá pověst pro ekonomický úspěch

Narušení dobré pověsti právnické osoby může mít nedozírné následky. Ztráta důvěryhodnosti ve služby, výrobky, kvalitu, odbornost nebo jiné složky, které tvoří dobrou pověst právnické osoby může způsobit ekonomické ztráty, popř. narušení obchodních vztahů s dalšími obchodními partnery. Analogicky jakožto v lidských vztazích se důvěra buduje po dlouhou dobu, avšak její ztráta je otázkou několika okamžiků.

Dopouští – li se někdo neoprávněného zásahu do dobré pověsti právnické osoby, má zde poškozená strana právo domáhat se zdržení od dalších zásahů, popř. odstranění závadného stavu. V odůvodněných případech můžeme požadovat přiměřené zadostiučinění, včetně zvažování náhrady škody či vydání bezdůvodného obohacení.

Nekalá soutěž

Dojde – li k těmto neoprávněným zásahům vůči dobré pověsti právnické osoby v rámci hospodářské soutěže mezi soutěžiteli, nabízí se ochrana dle ustanovení o nekalé soutěži. Do nekalé soutěže dle obchodního zákoníku můžeme zařadit klamavou reklamu, klamavé označování zboží a služeb, vyvolání nebezpečí záměny, parazitování na pověsti, podplácení, zlehčování a srovnávací reklamu. V rámci tématu dobré pověsti právnické osoby se bude velmi často jednat o parazitování na pověsti podniku, výrobků či služeb jiného soutěžitele.

S ohledem na samotné jednání můžeme hovořit až o trestněprávní rovině. Trestné činy Porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, Porušení práv k ochranné známce a jiným označením anebo poškození cizích práv.

Obchodní vztahy a dobrá pověst

Judikatura nejvyšších soudních instancí stanovuje, že dobrou pověst právnické osoby je třeba hodnotit zejména podle jejího chování v obchodních vztazích. Neplní – li právnická osoba svoje závazky řádně a včas, nelze hovořit o její dobré pověsti.

Ochrana dobré pověsti právnické osoby reprezentuje rozsáhlou tématiku s obsáhlou judikaturou, dojde – li k neoprávněnému zásahu proti dobré pověsti vaší právnické osoby, konzultujte možnosti a postup s profesionálem z daného oboru práva. Ochrana ekonomických zájmů vašeho podnikání má vysokou prioritu, pro kterou je nutné obětovat čas a peníze.

Jak zákon káže…

Občanský zákoník

§ 19b

(1) Právnické osoby mají svůj název, který musí být určen při jejich zřízení.

(2) Při neoprávněném použití názvu právnické osoby je možné se domáhat u soudu, aby se neoprávněný uživatel zdržel jeho užívání a odstranil závadný stav; je možné se též domáhat přiměřeného zadostiučinění, které může být požadováno i v penězích.

(3) Odstavec 2 platí přiměřeně i pro neoprávněný zásah do dobré pověsti právnické osoby.

Nejvyšší soud České republiky 29 Cdo 630/99

Citace části rozhodnutí

…dobrou pověst žalobce jako podnikatele - právnické osoby je třeba hodnotit zejména podle jeho chování v obchodních vztazích…

Nejvyšší soud České republiky 28 Cdo 1375/2002

Citace části rozhodnutí

…jestliže tedy je ustanovení § 11 občanského zákoníku chápáno a vykládáno v praxi soudů tak, že neoprávněným zásahem do práva na ochranu osobnosti je každé nepravdivé tvrzení nebo obvinění, které zasahuje práva chráněná tímto ustanovením, nelze přisvědčit názoru, že tato ochrana není dána proti neoprávněným zásahům spočívajícím v zásadně každém nepravdivém tvrzení či obvinění vůči právnické osobě na rozdíl od osoby fyzické…

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT