Co týden dal? Domácnosti se stále více zadlužují

31.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V červenci dlužily české domácnosti bankám a finančním institucím více než 1,1 bilionu korun. Oproti červnu nabobtnaly dluhy o bezmála čtyři miliardy. I když jsou Češi v porovnání s ostatními zeměmi eurozóny zadluženi méně, měli by si dávat pozor.

Mzdy ve druhém čtvrtletí letošního roku sice „opticky“ rostly, ale po zohlednění inflace klesaly, a to potřetí v řadě. Nerozumné zadlužování spolu s klesajícím reálným příjmem může některé domácnosti zavést do dluhové pasti. S dluhy však nemají problémy jen české domácnosti, ale i evropské země.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská komise plánuje, že by Evropská centrální banka převzala dohled nad všemi bankami v eurozóně od roku 2014. Země mimo eurozónu by pak mohly požádat o dohled ECB nad svými bankami dobrovolně. Uvedl to dnes v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.
Více informací

Rozpad eurozóny by pro Německo znamenal ztrátu až deseti procent hrubého domácího produktu. Uvedl to člen ekonomických poradců německé vlády, takzvané "rady moudrých", Lars Feld. Nebezpečný by podle něj byl i odchod samotného Řecka, protože by přinesl velké riziko nákazy dalších ohrožených zemí přes finanční trhy.
Více informací

Ekonomická nálada v srpnu v Evropě opět klesla. V zemích Evropské unie se snížila o dva body na 87 bodů, v 17 unijních státech platících eurem o 1,8 bodu na 86,1 bodu. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise. Velmi silný byl podle ní pokles důvěry ve stavebnictví, v maloobchodě a mezi spotřebiteli.
Více informací

Za působivý označila německá kancléřka Angela Merkelová reformní záměry italské vlády a vyjádřila přesvědčení, že přinese své plody. Prohlásila to po setkání s italským premiérem Mariem Montim v Berlíně. Podle šéfa římské vlády začínají výsledky reformních snah Itálie uznávat už i finanční trhy.
Více informací

Americká ekonomika v posledních dvou měsících dál postupně rostla. Průmyslová aktivita ale v řadě oblastí zeslábla a tempo najímání zaměstnanců stagnuje. Uvedla to americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.
Více informací

Světové ceny ropy oslabovaly a severomořská ropa Brent se dočasně dostala pod 112 dolarů za barel. Hurikán Isaac na ropných plošinách v Mexickém zálivu větší škody nenapáchal a ropu oslabil i růst zásob v USA a ochota G7 uvolnit strategické rezervy.
Více informací

Maďarská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Sazba nicméně zůstává na nejvyšší úrovni v rámci Evropské unie. Rozhodnutí banky by podle agentury Reuters mohlo odstartovat postupné uvolňování měnové politiky s cílem podpořit domácí ekonomiku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí stoupla meziročně o 1,8 až 3,3 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Reálně, tedy po odečtení inflace, ovšem výdělek podle nich poklesl až o 1,5 procenta. Data o mzdách za druhé čtvrtletí letošního roku zveřejní Český statistický úřad v pondělí 3. září.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v červenci proti předchozímu měsíci zvýšily o 3,96 miliardy korun na 1,138 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o téměř 52 miliard korun, vyplývá z aktuálních údajů České národní banky.
Více informací

Lidé žijící ze starobního důchodu se sice stále častěji objevují mezi dlužníky, přesto je podíl penzistů na jejich celkovém počtu zatím nízký, vyplývá ze statistik inkasní agentury M.B.A. Finance. Podle asociace inkasních agentur činí jejich podíl na celkovém počtu dlužníků 4,5 procenta. Hrozí ale, že počet zadlužených seniorů brzy rychle poroste.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku se během uplynulého týdne dostaly na nové rekordní hodnoty. Benzin Natural 95 zdražil v průměru o 13 haléřů na 38,17 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila rovněž o 13 haléřů na 37,17 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje. Mnohé čerpací stanice benzin prodávají za více než 40 korun za litr.
Více informací

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se v následujícím roce zaměří především na prorůstová opatření, která připravuje vláda. Dalším tématem práce NERV bude podpora konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky. Vyplývá to z výroční zprávy NERV, kterou představil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas společně s členy NERV. Pracovní skupiny, v rámci kterých členové rady dosud pracovali, budou dále působit spíše jen při zdůraznění některého z témat.
Více informací

Ochota jednotlivých ministerstev a státních úřadů k úsporám v příštích letech je minimální. ČTK o tom informoval člen poradních orgánů Národní ekonomické rady vlády (NERV) analytik Raiffeisenbank Aleš Michl s tím, že ministerstva a státní úřady jsou podle jeho informací ochotny do roku 2014 včetně letoška celkově ušetřit zhruba 1,6 miliardy korun. Výdaje na provozní činnost státu jsou přitom 1,5 bilionu Kč ročně. Reakci ministerstva financí ČTK zjišťuje.
Více informací

Podnikatelé a firmy v Česku získali v letošním prvním pololetí peníze za dodané služby a zboží o čtyři dny později než v loňském roce. Zatímco loni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 71 dní, letos v pololetí je to za 75 dní. Platební morálku v regionu mají horší polské firmy, naopak lépe jsou na tom Slováci, vyplývá z údajů ČSOB Factoring.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU