Jak velkým nebezpečím je pro globální ekonomiku inflace?

30.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Inflace patří k těm méně bolestnějším způsobům vypořádání se s nadměrným zadlužením. Inflace však na druhou stranu znamená riziko pro věřitele, kterým snižuje reálnou hodnotu jejich majetku. Jak velké je aktuální riziko inflace, na to jsme se zeptali odborníků z investičních společností.

Inflace - ověřená cesta z dluhů

Inflace je historií osvědčenou cestou z dluhů. Inflační scénář „visí ve vzduchu“ i nyní, kdy s sebou čím dál tím větší dluhovou kouli tahá drtivá většina vyspělých trhů. Inflačnímu scénáři nahrává i velmi uvolněná monetární politika centrálních bank, které trhy zásobují obrovským množstvím likvidity.

Aktuálně „dobrý“…

Tato likvidita však zůstává v rozvahách velkých bank, které je namísto uvolnění do reálné ekonomiky používají k sanaci svých rozvah, říká Michal Valentík ze společnosti ČP Invest. Vedle toho část těchto peněz končí také v „bezpečných“ nástrojích jako jsou americké a německé dluhopisy, doplňuje Lukáš Vácha ze společnosti Conseq Investment Management. Dle Jana Schillera ze společnosti Conseq Investment Management jsou inflační tlaky rovněž potlačeny slabou spotřebitelskou poptávkou a nižšími cenami komodit.

… v budoucnosti nám ale může inflace pořádně „zatopit“

Inflace tedy aktuálně nepředstavuje pro globální ekonomiku příliš vysoké riziko. To se však může velmi snadno změnit.

Nadále se domnívám, že současná ekonomická situace bude řešena převážně monetární politikou a to pravděpodobně v globálním měřítku. Z tohoto důvodu je možné, že inflace může opětovně představovat poměrně podstatné riziko. Současné uvolnění inflačních tlaků je tvořeno především ústupem cen ropy a ostatních komodit, které inflaci ze začátku způsobovaly (ji zrychlovaly), ale například tzv. jádrová inflace je v USA tvořena významně realitním trhem a ten se domníváme, že je někde kolem úrovně konsolidace (stabilizace nízkých cen), a tudíž dodatečné či ostatní inflační tlaky mohou přinést nepříznivý vliv i do celkové inflace. Říká Milan Vaníček ze společnosti J&T Banka. Podle Lukáše Váchy dojde k vzedmutí cen v okamžiku zvýšení podnikatelské aktivity, které pomůže ke snížení vnímání rizika ze strany investorů a peníze „spící“ v rozvahách bank a amerických a německých dluhopisech. Právě tento okamžik pomůže tomu, aby se tyto peníze dostaly do reálné ekonomiky, doplňuje Vácha.

Vodítkem pro odhad dalšího vývoje inflace pro nás může být i cena zlata. Nikoliv bezdůvodně se jeho cena pohybuje blízko rekordních hodnot, říká Aleš PrandstetterČSOB AM.

Riziko inflace z globálního hlediska

inflace_riziko_2012_08.jpg 

Pozn. průzkumu se zúčastnili investiční odborníci ze společností AXA, Broker Consulting, a.s., Conseq Investment Management, C-Quadrat, ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, ING Investment Management, J&T Banka, LBBW Bank CZ,a .s., Pioneer Investments.



Autor článku je šéfredaktorem webu Penizenavic.cz

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU