Jak praním ušetřit peníze?

31.07.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Samozřejmě nemáme na mysli praní špinavých peněz. To přenecháme kompetentnějším osobám. Ale dost nadsázky. Praní prádla není zadarmo. Kolik vás každoročně stojí vaše pračka? A kolik můžete ušetřit s nejúspornějšími spotřebiči na trhu?

Pokud si představíme, že bychom hory špinavého a nevoňavého prádla měli prát v ruce, hned nás přejdou myšlenky na to, že v rámci škrtů a úspor v naší domácnosti se zbavíme pračky. Není to opravdu nutné. Stačí, pokud si vyberete úsporný spotřebič a ihned můžete vaše rodinné výdaje snížit o stovky korun. Další peníze pak ušetříte, pokud pračku budete správně používat.

Automatickou pračkou je v současné době vybaveno na 90 % českých domácností a ve většině z nich se setkáme s několika let starým spotřebičem. Ačkoli se účinnost praček neustále vylepšuje a nejmodernější pračky ušetří oproti svým předchůdkyním více než polovinu nákladů na energie, není návratnost investice do nové pračky nijak převratná a pohybuje se v řádu několika let. Pokud ale vaše pračka dosluhuje, budou se vám hodit tipy, jak vybrat úsporný spotřebič a jistě oceníte i přehledné srovnání praček na trhu.

Nejde jen o spotřebu elektřiny

Při výběru nové pračky nesledujte pouze spotřebu elektřiny, o které vás bude informovat energetický štítek (vybírat bychom měli pračku v energetické třídě A a vyšší – v případě praček nehledejte znaménka plus jako u ledniček, ale značení A-10 % až A-40 %). 

Pozornost věnujte především třídě účinnosti praní, která vám napoví, jak dobře je pračka schopná vyprat vaše prádlo. V současné době je již povinné, aby všechny pračky s náplní od 3 kg měly třídu účinnosti praní v kategorii A.

Pozor si ale dejte na třídu účinnosti odstřeďování – ta je klíčová především pro ty, kteří používají sušičku prádla. Ukazuje totiž na to, kolik vody vám pračka „vyždímá“ a kolik v prádle zůstane a zbude tak na sušení. V současné době jsou již na trhu pračky s třídou účinnosti odstřeďování A (setkat se ale stále můžete se třídou B nebo dokonce C). Podívat byste se měli i na ukazatel otáček – pro spotřebiče starší patnácti let je zpravidla 400 otáček maximum, zatímco dnes již seženete pračku, která bude odstřeďovat rychlostí 1 800 otáček.

Kolik vody potřebuje pračka?

Kromě elektřiny potřebuje pračka také vodu. Ceny vodného a stočného šly v roce 2012 nahoru a kubík vody stáčíme v průměru za 71 korun. Jestliže doma chcete ušetřit, je třeba věnovat pozornost také spotřebě vody.

Deset a více let stará pračka s náplní 5 kg spotřebuje na jeden cyklus praní cca 90 litrů vody. Úsporné pračky si vezmou asi o polovinu vody méně. Přepočteno na peníze, voda pro jeden cyklus praní ve staré pračce vás stojí 6,39 korun, zatímco v moderní a úsporné pračce asi 2,84 korun. Jde stále o korunové částky, jenže pokud uvážíme, kolikrát za rok pračku zapneme, rozdíl se může vyšplhat na stovky korun.

Srovnání: Nejúspornější pračky na trhu

Jak ukazuje následující tabulka, najít na trhu pračku, která bude splňovat kombinaci nejúspornějších kritérií, není úplně snadné. Podle čeho si tedy pračku vybrat? Sledujte především spotřebu vody a třídu účinnosti odstřeďování.


Tabulka: Porovnání praček

Značka a model Náplň pračky v kg Náklady na elektřinu Kč/rok Spotřeba vody v l na jeden cyklus Třída účinnosti odstřeďování
Blomberg – WNF 8447 RC30 8 740 52 B
Miele W 1000 WPS HomeCare XL 7 800 - B
Miele W 1900 WPS HomeCare XL 7 800 - B
Miele W 1949 EcoComfort 7 840 53 B
Miele W 5841 WPS AllWater 7 840 53 A
Miele W 5901 WPS HomeCare XL 7 840 - A
Whirpool AWOE 7 860 - A
Bauknecht WAE 7 860 - A
Siemens WM 14Q440BY 7 870 37 B
Bosch WAQ 28460BY 7 870 - B
Neúsporný starší spotřebič 6 1276 58 C

Zdroj dat: www.uspornespotrebice.cz

Jak úsporně a ekonomicky prát?

Spotřebu vody i energie zvyšuje neúsporné praní prádla. Hodí se proto několik tipů, jak prát s rozumem a ušetřit nějakou korunu navíc.

  • Většinu běžného oblečení můžete prát na 40°C, popřípadě na 60°C. Praní prádla na 90°C zvyšuje spotřebu energie o 25 %.
  • Pračku postavte na rovnou podlahu, protože nerovný povrch prodlužuje dobu odstřeďování a zároveň snižuje životnost pračky.
  • Předpírání prádla není nutné! Místo toho ho namočte před praním do vody a přidejte trochu sody, uvidíte, jak si se špínou skvěle poradí.
  • Pračku zapínejte, až když je plná. Popřípadě zapněte funkci, která umožní prát polovinu prádla úsporně.
  • Vězte, že se obejdete i bez drahé aviváže, která často dráždí nosy alergiků. Prádlo vybělí a provoní sušení na slunci. Místo aviváže ho změkčí trocha octa (a nebojte se, cítit po něm prádlo skutečně nebude!)

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY