Indie – nejatraktivnější „off-shore“ lokalita

16.07.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jihovýchodní Asie je pro zahraniční investory nejlákavější destinací pro přesun výroby. Střední a východní Evropa z důvodu rostoucích mezd a nákladů ztrácí. Velký trh, zlepšující se podnikatelské prostředí a finanční přitažlivost, to jsou hlavní důvody pro přesun výroby do jihovýchodní Asie.

Analytická společnost A. T. Kearney pravidelně každé dva roky sestavuje ve zprávě „Global Services Location Index“ pořadí zemí dle atraktivity pro přesun lokalizaci outsourcing činnosti (včetně IT služeb a kontaktních center). Ve zprávě za rok 2011 najdeme opětovně na prvních třech místech Indii, Čínu a Malajsii. Všechny tyto tři země nabízí totiž velký vnitřní trh, dostatek odborníků i zaměstananců ochotných tvrdě pracovat za nízké mzdy, zlepšující se podnikatelské prostředí a především celkově nízké náklady. Hodnotí se tři základní kategorie: finanční přitažlivost, kvalifikace a odbornost zaměstnanců a úroveň podnikatelského prostředí.

Offshoring šetří náklady

V posledních letech každoročně stoupá počet společností využívající offshoring. Důvodem je snižování nákladů velkých společností. Přesun výroby do levnějších lokalit je jednou z možností, jak zlepšit firemní hospodaření. Při offshoringu společnosti šetří především na mzdových nákladech, povinných daňových odvodech, levnějších dodávkách materiálu od místních výrobců, a nákladech na dopravu. Úspory mohou být velmi významné. Aby byla zachována kvalita, tak je u náročnějších procestů potřeba vybírat lokalitu s dostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Např. velmi vyspělé země Skandinávie nejsou vzhledem k vysokým nákladům vhodnou destinací pro offshoring. Domácí společnosti jsou však orientovány na high-technologie, u kterých hraje nejvyšší úlohu právě kvalitní pracovní síla, což je jedna z největších předností zemí Skandinávie.

Indie zahraniční investory láká

Indie je druhou nejlidnatější zemí světa s desátým nejvyšším nominálním HDP na světě, jehož výše každoročně stoupá. V paritě kupní síly činí však HDP na jednoho obyvatele 1 265 dolarů, v Česku 18 288 dolarů. O vzestupu indického průmyslu v posledních letech svědčí např. nárůst a rozvoj automobilového průmyslu.

  • Za rok 2011 bylo v Indii vyrobeno 3,94 miliónů nových vozů, v roce 2010 přes 3,5 miliónů. Za několit málo let vzrostla výroba automobilů velmí výrazně. Indie je tak po Číně, Japonsku, USA, Německu a Koreji šestým největším automobilovým producentem světa.
  • Dalšími důležitými exportními obory jsou textilní průmysl, chemický průmysl, ocelářský průmysl, těžba nerostných surovin, ale také informační technologie, které se stávají klíčovým národním oborem. Indie je významným centrem právě v informačních technologiích, mnohé světové firmy zde přemisťovaly své činnosti.

Indie vykazovala přibližně 8% ekonomický růst i během krizových let, důvodem byla zvýšení domácí poptávka a technologický rozvoj. Obrovský indický trh je šancí pro mnoho výrobců a nabízí netušené možnosti. Velký vnitřní trh je pro zahraniční společnosti velmi důležitý.

Česko je na 35. místě

Dle zprávy za rok 2011 nabízí Česko 35. nejlepší podmínky pro offshoring, za rok 2009 bylo Česko hodnoceno na 32. místě. Z východoevropských zemí nabízí lepší podmínky všechny tři Pobaltské země (Estonsko, Lotyšsko a Litva), Bulharsko, Polsko i Maďarsko. Náklady jsou v uvedených zemích nižší a podnikaltelské prostředí příznivější.

  • Nejatraktivnější je tedy Asie, vždyť v první desítce je hned 7 asijských zemí (Indie, Čína, Malajsie, Indonésie, Thajsko, Vietnam a Filipíny). Velmi atraktivní je však i severní Afrika a blízký východ. Egypt je na čtvrtém místě, Spojené Arabské emiráty na 15. místě, Jordánsko na 22. místě, Tunisko na 23. místě.
  • Daří se však i jihoamerickým zemím, Chile je na 10. místě, Brazílie na 12. místě a Argentina na 30. místě. Velice dobře je hodnocena především chilská ekonomika. Chile je atraktivní pro zahraniční investory, protože domácí liberální vláda se orientuje na zahraniční investice a ekonomické prostředí je stabilní. Reformy probíhající v posledních letech jsou kladně hodnoceny i Světovou bankou. Nekladou se žádné omezení podnikání či vlastnictví. Není stanoven podíl domácího kapitálu ve společnosti. Společný podnik může v Chile založit jak právnická, tak fyzická osoba. Chilská ekonomika je hodnocena velmi úspěšně.

Global Services Location Index 2011

Pořadí Země Pořadí Země
1 Indie 21 Srí Lanka
2 Čína 22 Jordánsko
3 Malajsie 23 Tunisko
4 Egypt 24 Polsko
5 Indonésie 25 Rumunsko
6 Mexiko 26 Německo
7 Thajsko 27 Ghana
8 Vietnam 28 Pakistán
9 Filipíny 29 Senegal
10 Chile 30 Argentina
11 Estonsko 31 Maďarsko
12 Brazílie 32 Singapur
13 Lotyšsko 33 Jamajka
14 Litva 34 Panama
15 Spojené Arabské Emiráty 35 Česko
16 Velká Británie 36 Mauritius
17 Bulharsko 37 Maroko
18 USA 38 Ukrajina
19 Kostarika 39 Kanada
20 Rusko 40 Slovensko

Pramen: A.T.Kearney „Global Services Location Index 2011“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT