Podmínky zvýšení ceny zájezdu

23.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


V dnešním článku navážeme na tématiku cestovní smlouvy a ukážeme si, kdy může cestovní kancelář zvýšit cenu zájezdu. Vymezíme si důvody, které ke zvýšení dle zákona mohou vést a lhůty, které jsou s tímto úkonem spojeny.

Jak jsme již stanovili v předešlých článcích, nedílnou součástí cestovní smlouvy jest stanovení ceny zájezdu. Zákazník samozřejmě počítá s tím, že své tvrdě vydělané peníze investuje do kvalitní, odpočinkové dovolené a žádné další nečekané náklady s cenou zájezdu nemohou nastat.

Co je psáno, to je dáno

Pokud si zákazník v cestovní smlouvě s cestovní kanceláří dohodne oprávnění cestovní kanceláře jednostranným úkonem zvýšit cenu zájezdu, bude zákazník muset dané zvýšení ceny zájezdu uhradit. Zvýšení ceny zájezdu dle dohody v cestovní smlouvě není absolutní a jest vázáno na další skutečnosti, které si vzápětí uvedeme.

Další články k problematice cestovních smluv a dovolené:

Výpočet zvýšení ceny

Jednostranný úkon ze strany cestovní kanceláře spočívající ve zvýšení ceny zájezdu v rámci dohody v cestovní smlouvě je přípustný za podmínky, jestliže je stanoven přesný způsob výpočtu zvýšení ceny. Způsob výpočtu musí být v rámci cestovní smlouvy dostatečně určitý a srozumitelný.

Kdy lze zvýšit cenu zájezdu?

Podmínky, za kterých lze zvýšit cenu zájezdu v rámci cestovní smlouvy nejsou dle libovůle, avšak zákon přesně stanovuje dané podmínky, že cenu zájezdu lze zvýšit jen v případě, že dojde k zvýšení:

  • Zvýší – li se cena zájezdu z hlediska ceny za dopravu včetně pohonných hmot
  • Dojde ke zvýšení plateb spojených s dopravou, které jsou zahrnuty v ceně zájezdu
  • V průměru o více než 10 % se zvýší směnný kurs české koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu

Pro případ, že pro dané tři výše uvedené možnosti, jejich zvýšení nastane do jednadvacátého dne před zahájením samotného zájezdu. Sjednání jiných důvodů pro zvýšení ceny zájezdu než dle zákonných důvodů může vyvolat neplatnost takového zvýšení ceny.

Jak zákon káže…

Občanský zákoník

§ 852c

 (1) V cestovní smlouvě lze dohodnout, že cestovní kancelář je oprávněna jednostranným úkonem zvýšit cenu zájezdu, jestliže je zároveň přesně stanoven způsob výpočtu zvýšení ceny. Cena zájezdu uvedená v cestovní smlouvě však nesmí být jednostranně zvýšena během 20 dnů před zahájením zájezdu.

 (2) Cenu zájezdu podle odstavce 1 lze zvýšit jen v případě, že dojde ke zvýšení

 a) ceny za dopravu včetně cen pohonných hmot, nebo

 b) plateb spojených s dopravou, např. letištních a přístavních poplatků, které jsou zahrnuty v ceně zájezdu, nebo

 c) směnného kursu české koruny použitého pro stanovení ceny zájezdu v průměru o více než 10 %,
 pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu.

 (3) Písemné oznámení o zvýšení ceny musí být zákazníkovi odesláno nejpozději 21 dní před zahájením zájezdu, jinak cestovní kanceláři nevznikne právo na zaplacení rozdílu v ceně zájezdu.

Dodržení lhůt

Zvýšení ceny zájezdu není přípustné během 20 dnů před zahájením zájezdu, kdy oznámení o zvýšení ceny zájezdu musí být odesláno zákazníkovi nejpozději 21 před zahájením zájezdu. Oznámení má být provedeno písemnou formou. Nedodržení lhůty neumožňuje cestovní kanceláři požadovat zaplacení rozdílu v ceně původní a zvýšení od zákazníka. Samozřejmě dle českého práva v soukromoprávních vztazích by neměla být neplatná svobodná dohoda mezi cestovní kanceláří a zákazníkem, se kterou bude zákazník souhlasit.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY