Jak úsporně jezdit v autě a snížit spotřebu

23.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Litr Naturalu atakuje již nějakou dobu hranici 40 korun, kterou odborníci označují za psychologickou. Stále ještě jezdíte autem? Jestliže nemáte jinou možnost dopravy a auto každý den využíváte, bude se vám hodit několik tipů, jak jezdit úsporně.

Rychle se řítíte k červené, ačkoli ji vidíte už z dálky a brzdíte těsně na křižovatce? Takový styl jízdy není úsporný, ani bezpečný. Jezděte plynule. To je základní pravidlo úsporné jízdy. Předvídejte vývoj na silnici a přizpůsobujte ho své jízdě.

Zapomeňte na styl „brzda-plyn“

Obecně platí, že je výhodné dodržovat předepsanou rychlost. Každé vozidlo však má svoji hranici úsporné rychlosti jinde. Zpravidla však platí, že pokles rychlosti pod 50 kilometrů už nepředstavuje příliš ekonomickou jízdu. To samé ale platí i naopak, pokud překročíte rychlost na dálnici a váš tachometr bude místo optimálních 120 km/h ukazovat 150 km/h, počítejte s tím, že vaše spotřeba benzínu vzroste o desítky procent.

Naučte se řadit

Vhodné a časné řazení dokáže významně snížit spotřebu paliva. Především vysoké otáčky zvyšují spotřebu. Obecně tedy platí, že bychom neměli motor vytáčet do vysokých otáček. Vhodné je řazení uzpůsobit hodnotám na otáčkoměru, který je zpravidla barevně rozdělen a ukazuje, jaké otáčky jsou pro vozidlo optimální.

Ani při rozjezdu do kopce není nutné agresivně šlapat na plyn. Pokud se naučíte dobře ovládat spojku, podaří se vám to i bez velkého množství plynu. Jakmile se s automobilem rozjedete, přeřazujte na druhý stupeň. Jednička je určena především pro rozjezd a nikoli na popojíždění, při kterém roste spotřeba.

Optimalizovat vaši spotřebu vám pomůže také palubní počítač, který najdete v modernějších vozech. Ukazuje vám průměrnou i aktuální spotřebu. Není však třeba hodnoty neustále sledovat (tím byste ohrozili svoji bezpečnost na silnici), ale spíše je brát jako pomocné vodítku.

Připravte si vozidlo na úspornou jízdu

Ačkoli je známé, že správné nafouknuté pneumatiky optimalizují spotřebu paliva při jízdě, stále je možné se setkat s majiteli vozů, kteří na toto doporučení nedbají. Přitom pokles tlaku o 0,1 baru pod doporučenou hodnotu zvyšuje spotřebu automobilu o přibližně 5 procent.

Kromě samotného nahuštění pneumatik ovlivňuje spotřebu vozu i jejich typ a provedení. Zajímavé jsou z hlediska spotřeby pneumatiky s pásovým dezénem, jež jsou vyrobené z běhounové směsi a siliky. Speciální materiál a tvar pneumatiky snižuje její odpor k silnici a tím i spotřebu benzínu nebo nafty.

Zapomínat byste neměli ani na pravidelnou údržbu motoru – špatně seřízený motor může spotřebovávat asi o 10 procent paliva navíc. Čas od času si proto nechte motor seřídit, pravidelně vyměňujte olej (přednost dejte kvalitním výrobkům) a vzduchový filtr. Pozor si dejte na prasklý výfuk, díky němuž může spotřeba paliva také narůstat.

Jezděte jen tam, kam musíte

Víte, jaký je nejlevnější benzín? Ten, který vůbec nenatankujete. Zároveň je také nejčistší. Rozmyslete si proto vždy, zda je opravdu nutné autem vyjet. Pokud dojíždíte z venkova do města, zkuste promyslet, zda nebude výhodnější nechat auto na okraji města (na nějakém bezpečném místě) a do práce dojem MHD. Možná, že pokud si pořídíte měsíční kartu, ušetříte.

Rodinný výlet se nemusí odehrávat vždy v autě. Je téměř jisté, že ve vašem okolí můžete najít krásná místa, kam dojdete pěšky nebo dojedete na kole (máte bonus navíc, protože děláte něco pro své zdraví). A možná, že i rodinná jízdenka ve vlaku vás vyjde levněji…

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY