Místo mne pojede brácha: změna cestovní smlouvy

22.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Uzavřeli jste cestovní smlouvu a stane se Vám příhoda, díky které nemůžete vyrazit na zaplacenou dovolenou. V dnešním článku si popíšeme možnost zákazníka změnit cestovní smlouvu ve smyslu změny osoby zákazníka před zahájením zájezdu.

Zákazník, který uzavřel platnou cestovní smlouvu má právo před zahájením zájezdu oznámit cestovní kanceláři, že se zájezdu místo něho zúčastní jiná osoba. Souhlas cestovní kanceláře se změnou v osobě zákazníka se nevyžaduje.

Další články k problematice cestovních smluv a dovolené:

Výměna manželek?

Typicky si můžeme představit situaci, kdy pro náhlé povinnosti nebo nemoc nemůže jeden z členů rodiny, který uzavřel cestovní smlouvu vyjet na dovolenou. Nabízí se však jeho kamarád, známý, či příbuzný. Pro tyto situace existuje zákonné oprávnění pro změnu subjektů v osobě zákazníka.

Oznámení doručením

Oznámení v případech, kdy se namísto zákazníka zúčastní zájezdu jiná osoba, musí být učiněno v písemné podobě. V oznámení specifikovat osobu, která se namísto zákazníka zúčastní zájezdu. Dnem doručení oznámení se osoba uvedená v tomto oznámení stává zákazníkem namísto původního zákazníka. Nedodržení písemné formy způsobuje úkon absolutně neplatným. Obsahem oznámení jest taktéž prohlášení nového zákazníka, že souhlasí s uzavřenou cestovní smlouvou. Absence prohlášení nového zákazníka by rovněž znamenalo absolutní neplatnost tohoto oznámení.

Nezmeškat lhůtu

V cestovní smlouvě, kterou uzavřel původní zákazník mohou být stanoveny lhůty a podmínky, které omezují zákazníka v jeho oprávnění učinit oznámení ve stanovené lhůtě. Novému zákazníkovi vzniká povinnost, kdy oznámení musí obsahovat prohlášení, kterým sděluje, že splňuje veškeré podmínky stanovené pro poskytnutí zájezdu. Vždy před uzavřením cestovní smlouvy si zkontrolujte jak jsou nastaveny tyto lhůty a další podmínky, rychlé nahlédnutí Vám může ušetřit čas a peníze.

Jak zákon káže…

Občanský zákoník

§ 852f

 (1) Před zahájením zájezdu může zákazník písemně oznámit cestovní kanceláři, že se zájezdu místo něho zúčastní jiná osoba v oznámení uvedená. Dnem doručení oznámení se osoba v něm uvedená stává zákazníkem. Oznámení musí obsahovat prohlášení nového zákazníka, že souhlasí s uzavřenou cestovní smlouvou. V případě, že cestovní smlouva stanoví lhůtu a podmínky podle § 852b odst. 3 písm. f), může tak zákazník učinit jen ve stanovené lhůtě a oznámení musí obsahovat i prohlášení nového zákazníka, že splňuje veškeré podmínky stanovené pro poskytnutí zájezdu.

 (2) Původní a nový zákazník společně a nerozdílně odpovídají za zaplacení ceny zájezdu a úhradu nákladů, pokud takové náklady cestovní kanceláři v souvislosti se změnou zákazníka vzniknou.

§ 852b

(3) Cestovní smlouva musí dále obsahovat

f) jsou-li důvody pro stanovení podmínek, které musí účastník zájezdu splňovat, uvedení těchto podmínek a lhůtu, ve které může zákazník oznámit, že se zájezdu místo něho zúčastní jiná osoba, pokud jsou důvody pro její stanovení.

Náklady společně a nerozdílně

Splněním všech zákonných podmínek pro změnu cestovní smlouvy tímto způsobem vzniká mezi původním a novým zákazníkem solidární závazek. To znamená, že původní i nový zákazník odpovídá za zaplacení ceny zájezdu a úhradu případných dalších nákladů společně a nerozdílně.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY