Cestou, necestou, kde jsou naše práva na dovolené?

17.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Dovolená se blíží. Tisíce Čechů, Moravanů a Slezanů vyjíždí po celé zemi za svými zážitky. V následujícím seriálu článků si komplexně nastíníme práva a povinnosti, které tvoří téma cestovní smlouvy a dovolené. PRVNÍ DÍL ČTYŘDÍLNÉ SÉRIE

Jaký rozdíl můžeme spatřovat mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou? Cestovní kancelář znamená, že provozovatel cestovní kanceláře, jakožto podnikatel na základě koncese organizuje, nabízí a prodává zájezdy. Může taktéž nabízet a prodávat jednotlivé služby cestovního ruchu, organizovat kombinace těchto služeb atd. Pouze s cestovní kanceláří dle občanského zákoníku může zákazník uzavřít cestovní smlouvu.

Cestovní kancelář nebo cestovní agentura

Cestovní agentura naopak nemůže uzavřít se zákazníkem cestovní smlouvu, ale má oprávnění zprostředkovat cestovní smlouvu mezi zákazníkem a cestovní kanceláří. Cestovní agentura může prodávat věci související s cestovním ruchem, např: mapy. Zákazník musí být vědom skutečnosti, že pro účely sjednání cestovní smlouvy jedná s cestovní agenturou, k tomuto náleží povinnost cestovní agentury označit provozovnu a materiály určené zákazníkovi slovy „cestovní agentura“. Na žádost zájemce má stanovenou povinnost předložit k nahlédnutí doklad o pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, pro kterou zprostředkovává prodej zájezdu. Nenechte se odbýt konstatováním, že tento doklad může předložit jedině cestovní kancelář.

Opravdu zájezd?

Zájezdem se rozumí předem sestavená kombinace alespoň dvou z následujících služeb, je-li prodávána nebo nabízena k prodeji za souhrnnou cenu a je-li služba poskytována po dobu přesahující 24 hodin nebo když zahrnuje ubytování přes noc. Kombinace dopravy, nebo ubytování, či jiné služby cestovního ruchu, jejichž cena tvoří alespoň 20 % souhrnné ceny zájezdu. Evropská judikatura vymezila, že zájezdem nejsou studentské výměnné pobyty v trvání okolo 6 měsíců až jednoho roku, kdy student pobývá v hostitelské rodině za účelem studia a seznámení se s kulturou, životem v jiné zemi.

Povinnost cestovní kanceláře pojistit se proti úpadku

Cestovní kancelář po uzavření cestovní smlouvy má povinnost předat zákazníkovi doklad o pojištění proti úpadku vystavený pojišťovnou. Jak jsme již nastínili výše, již před uzavřením cestovní smlouvy má zájemce právo požadovat k nahlédnutí tento doklad o pojištění. Pro případ, že by doklad o pojištění úpadku nebyl předán po uzavření cestovní smlouvy, můžeme zvažovat existenci práva zákazníka na odstoupení od cestovní smlouvy nebo případné odpovědnosti za škodu.

Jak zákon káže…

Občanský zákoník

  • § 852a

 (1) Cestovní smlouvou se provozovatel cestovní kanceláře (dále jen "cestovní kancelář") zavazuje, že zákazníkovi poskytne zájezd a zákazník se zavazuje, že zaplatí smluvenou cenu.

 (2) Návrh cestovní smlouvy předkládá zákazníkovi cestovní kancelář. Jedno vyhotovení cestovní smlouvy je po jejím uzavření cestovní kancelář povinna předat zákazníkovi. Spolu s cestovní smlouvou je cestovní kancelář povinna předat zákazníkovi doklad o pojištění vystavený pojišťovnou.

Zákon o některých podmínkách cestování v oblasti cestovního ruchu…

  • § 6

(1) Cestovní kancelář je povinna sjednat pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, na základě něhož vzniká zákazníkovi pojištěnému cestovní kanceláří právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku

a) neposkytne zákazníkovi dopravu z místa pobytu v zahraničí do České republiky, pokud je tato doprava součástí zájezdu,

b) nevrátí zákazníkovi zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu v případě, že se zájezd neuskutečnil, nebo

c) nevrátí zákazníkovi rozdíl mezi zaplacenou cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu v případě, že se zájezd uskutečnil pouze zčásti.

(2) Není-li tímto zákonem stanoveno jinak, řídí se povinné pojištění záruky příslušnými ustanoveními zvláštního zákona.

V následujícím díle se vrhneme na obsahové náležitosti cestovní smlouvy, kde popíšeme veškeré zákonné ustanovení, jenž má vaše cestovní smlouva obsahovat.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY