Jak se zbavit řetězů konkurenční doložky

30.04.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Konkurenční doložka umožňuje zaměstnavatelům „pojistit“ si pro dané případy své výhody ve znalostech a informacích po určitou dobu. Pro odstoupení od konkurenční doložky a výpovědi je stanovena písemná forma pod sankcí neplatnosti. Jedná se však o relativní neplatnost, kterou musí jedna ze stran namítnout.

V minulém článku jsme si nastínili tématiku a obsah konkurenční doložky v pracovněprávních vztazích mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Dnešní článek poukáže na oblast smluvní pokuty v konkurenční doložce a možnosti ukončení konkurenční doložky dle zákona.

Smluvní pokuta

Zaměstnanec a zaměstnavatel si v rámci dohody o konkurenční doložce mohou sjednat smluvní pokutu pro případ porušení konkurenční doložky. Zákon stanovuje, že závazek z konkurenční doložky zaniká zaplacením této smluvní pokuty. Výše smluvní pokuty musí být přiměřená s ohledem na vymezenou konkurenční doložku.

Odstoupení od konkurenční doložky

Zákon umožňuje zaměstnavateli odstoupit od konkurenční doložky během trvání pracovního poměru zaměstnance. Z jakého důvodu a podmínky odstoupení je vhodné pro zaměstnance a zaměstnavatele upravit v rámci pracovněprávních vztahů předem. K možnostem odstoupení od smlouvy se taktéž vyjadřuje Nejvyšší soud, kdy bylo stanoveno, že není podstatné pro stanovení konkurenční doložky, že zaměstnanec získal, nebo nezískal informace a znalosti, které by mohly ztížit činnost zaměstnavatele.

Výpověď konkurenční doložky

Jak jsme již poukazovali v minulém článku, finanční kompenzace za dodržení konkurenční doložky tvoří základ pro zaměstnance, který bude po určitou dobu omezen v rámci trhu práce. Zaměstnavatel, který nevyplatil peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů od splatnosti dává zaměstnanci oprávnění učinit z tohoto důvodu výpověď konkurenční doložky. Peněžité vyrovnání dle zákonné úpravy je splatné pozadu za měsíční období, pokud se smluvní strany nedohodly na jiné době splatnosti.

Pro odstoupení od konkurenční doložky a výpovědi je stanovena písemná forma pod sankcí neplatnosti. Jedná se však o relativní neplatnost, kterou musí jedna ze stran namítnout.

Jak zákon káže…


Zákoník práce

§ 310

 (3) Byla-li v konkurenční doložce sjednána smluvní pokuta, kterou je zaměstnanec zaměstnavateli povinen zaplatit, jestliže závazek poruší, zanikne závazek zaměstnance z konkurenční doložky zaplacením smluvní pokuty. Výše smluvní pokuty musí být přiměřená povaze a významu podmínek uvedených v odstavci 1.

 (4) Zaměstnavatel může od konkurenční doložky odstoupit pouze po dobu trvání pracovního poměru zaměstnance.

 (5) Zaměstnanec může konkurenční doložku vypovědět, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů po jeho splatnosti; konkurenční doložka zaniká prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.

 (6) Konkurenční doložka musí být uzavřena písemně; to platí obdobně pro odstoupení od konkurenční doložky a pro její výpověď.

Dobré vztahy lepší než zákon

Konkurenční doložka umožňuje zaměstnavatelům „pojistit“ si pro dané případy své výhody ve znalostech a informacích po určitou dobu. Nejefektivnější prevencí budou vždy dobré mezilidské vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli ve formě důvěry, vytváření kvalitních pracovních vazeb a v neposlední řadě motivace zaměstnanců s přístupem k citlivým informacím pro loajální chování.

Jak zákon káže…

Nejvyšší soud, 21 Cdo 4986/2010

Nejvyšší soud z uvedených důvodů dospěl k závěru, že odstoupit od konkurenční doložky mohou zaměstnavatel i zaměstnanec jen důvodu stanoveného v zákoně nebo v dohodě účastníků a že ze strany zaměstnavatele je odstoupení přípustné, jen jestliže bylo učiněno v době trvání pracovního poměru účastníků.

Opodstatněná není ani námitka žalované o tom, že konkurenční doložka je neplatná, neboť nemohla být sjednána již při uzavření pracovní smlouvy, ale teprve poté, co žalobkyně "skutečně získala informace a znalosti, které by mohly ztížit činnost zaměstnavatele". S tímto názorem, který žalovaná zakládá na "minulém čase" použitém v dikci ustanovení § 29a zák. práce, nelze souhlasit.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY