Konkurenční doložka v pracovní smlouvě

27.04.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes na téma konkurenční doložky, jenž zaměstnance omezuje po skončení pracovního poměru, určitou dobu ve výdělečné činnosti v totožném předmětu činnosti, kterou vykonával u předchozího zaměstnavatele.

Konkurenční doložka ovlivňuje právo na svobodnou volbu povolání garantované Listinou základních práv a svobod. Zaměstnanec se zavazuje nejdéle po dobu jednoho roku, že se zdrží výkonu výdělečné činnosti shodné s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. Účelem jest ochrana informací a znalostí získaných zaměstnancem, které by mohli být využity v soutěžním prostředí.

Dohoda, která se musí dodržet

Konkurenční doložku není možné sjednat ve všech případech, ale pouze, pokud je možné od zaměstnance požadovat s ohledem na povahu informací, poznatků, aj. a jejich využitím by mohl zaměstnavateli závažným způsobem ztížit jeho činnost.  Posouzení, které okruhy činnosti zaměstnavatele budou mít vliv na jeho činnost, se budou posuzovat v širších souvislostech. Z logiky věci není možné spravedlivě požadovat takovéto omezení pracovněprávních vztahů po každém zaměstnanci. Například u určitých pomocných manuálních prací. Zákon taktéž vymezuje oblast pedagogických pracovníků škol a pedagogických pracovníků v zařízení sociálních služeb, na které se konkurenční doložka nemůže vztahovat.

Náležitosti konkurenční doložky

Písemná forma je stanovenou povinností dle zákona. Z hlediska velkých firem, které mají několik oborů činnosti bude pro pracovněprávní strany výhodné, co nejblíže specifikovat obor činnosti, na který se konkurenční doložka bude vztahovat. Konkurenční doložka může být uzavřena nejdéle na dobu jednoho roku od skončení zaměstnání. V případě sjednání na delší dobu, byla by konkurenční doložka neplatná. Jednalo by se však o relativní neplatnost, které se musí jedna ze stran dovolat.

Kompenzace za omezení

Obsahem konkurenční doložky je v neposlední řadě závazek zaměstnavatele poskytovat přiměřené finanční vyrovnání. Již ze samotného lidského pocitu vnímáme, že uzavřením konkurenčním doložky dochází k citelnému zásahu do možností následné pracovní realizace zaměstnance, tudíž požadavek zákonodárce na ochranu a kompenzaci je na místě.  Do konce minulého roku bylo peněžité vyrovnání stanoveno nejméně na výši průměrného měsíčního výdělku. Velkou novelou zákoníku práce s účinností od 1.1.2012 jest hranice přiměřeného finančního vyrovnání stanovena na jednu polovinu průměrného měsíčního výdělku.

Novelou zákoníku práce od roku 2012 bylo vypuštěno z paragrafovaného znění ustanovení o konkurenční doložce ustanovení, které stanovovalo, že dohodu o konkurenční doložce je možné sjednat až po uplynutí zkušební doby.

V následujícím článku si popíšeme možnosti odstoupení a výpovědi od konkurenční doložky a otázky smluvní pokuty ve spojitosti s konkurenční doložkou.

Jak zákon káže…

Listina základních práv a svobod

Čl.26

 (1) Každý má právo na svobodnou volbu povolání a přípravu k němu, jakož i právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost.

 (2) Zákon může stanovit podmínky a omezení pro výkon určitých povolání nebo činností

Zákoník práce

§ 310

 (1) Byla-li sjednána konkurenční doložka, kterou se zaměstnanec zavazuje, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání, nejdéle však po dobu 1 roku, zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu, je součástí konkurenční doložky závazek zaměstnavatele, že zaměstnanci poskytne přiměřené peněžité vyrovnání, nejméně však ve výši jedné poloviny průměrného měsíčního výdělku, za každý měsíc plnění závazku. Peněžité vyrovnání je splatné pozadu za měsíční období, pokud se smluvní strany nedohodly na jiné době splatnosti.

 (2) Konkurenční doložku může zaměstnavatel se zaměstnancem sjednat, jestliže to je možné od zaměstnance spravedlivě požadovat s ohledem na povahu informací, poznatků, znalostí pracovních a technologických postupů, které získal v zaměstnání u zaměstnavatele a jejichž využití při činnosti uvedené v odstavci 1 by mohlo zaměstnavateli závažným způsobem ztížit jeho činnost.

§ 311

 Ustanovení § 310 není možné použít na pedagogické pracovníky škol a školských zařízení zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí a dobrovolným svazkem obcí, jehož předmětem činnosti jsou úkoly v oblasti školství, a na pedagogické pracovníky v zařízeních sociálních služeb.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY