Dočasné přidělení zaměstnance v roce 2012

26.04.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Velkou novelou zákoníku práce jest od letošního roku možné opět dočasně přidělit zaměstnance k jinému zaměstnavateli. V následujících řádcích si popíšeme jednotlivé zákonné práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Důvodem zákonodárce k přijetí této nové úpravy pro účely dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli může být snaha o flexibilnější pohyb zaměstnanců mezi zaměstnavateli. Ideou bude taktéž snaha efektivního využití pracovních sil na velice složitém pracovním trhu, který je stále pod tlakem nejistoty z důvodu ekonomické krize. Zákoník práce v § 43a stanovuje zákonné limity pro využití dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli.

Písemná dohoda

Dohoda o dočasném přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli musí být uzavřena písemnou formou. Tato dohoda může být uzavřena nejdříve po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Zákon zakazuje použít úpravu dočasného přidělení na agenturní zaměstnávání. Úprava se nepoužije rovněž pro účely prohlubování a zvyšování kvalifikace.

Dohoda kromě identifikačních údajů jiného zaměstnavatele obsahuje i den, kdy dočasné přidělení vznikne, druh a místo výkonu práce, včetně doby, na kterou se dočasné přidělení sjednává. Dohoda může být uzavřena pouze se zaměstnancem v pracovním poměru, nikoliv tedy se zaměstnancem dle Dohody o provedení práce nebo Dohody o pracovní činnosti.

Především plnit úkoly

Zaměstnavatel, ke kterému byl zaměstnanec dočasně přidělen ukládá pracovní úkoly, organizuje, řídí a kontroluje práci, včetně udílení závazných pokynů. Platové, mzdové a platové podmínky zaměstnance nesmějí být horší, než mají srovnatelně zaměstnanci zaměstnavatele, ke kterému je dočasně přidělen.

Konec dobrý, všechno dobré

Dočasné přidělení končí uplynutím sjednané doby nebo dohodou smluvních stran pracovní smlouvy. Zákon poskytuje možnost učinění výpovědi dohody o dočasném přidělení z jakéhokoliv důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Výpovědní lhůta je patnáctidenní ode dne doručení výpovědi druhé straně. Výpověď musí mít písemnou formu, stejně tak případná dohoda o ukončení dočasného přidělení.

Výsledky ukáže jen čas

Tento nově obnovený institut v nejbližších měsících projde zkouškou využíváním jednotlivými zaměstnavateli. Jen čas ukáže, jakou formou a v jaké rovině bude využíván a zda přinese vytouženou flexibilitu na pracovního trhu, kterou v těchto časech zásadně pracovní trh potřebuje.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY