ETA a.s.: Dodávky za více než sto milionů Kč

06.01.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Pro firmu ETA a.s. je český trh příliš malý a proto přes polovinu své produkce exportuje. V měnících se podmínkách musí hledat stále nová odbytiště, a to i v netradičních oblastech. V roce 2003 zvýšila ETA vývoz do osmi relativně chudých...

...balkánských zemí o 17 %, přičemž dodávky na celý poloostrov překročily sto milionů Kč. V letošním roce se očekává další zvýšení dodávek. Před sedmi lety, v roce 1996, se sem vyváželo zboží jen za 30 mil. Kč a jen do pěti států.

Tradičním odběratelem společnosti ETA na balkánském poloostrově byla v minulosti Jugoslávie. Prostřednictvím barterových obchodů (výměna vysavačů za motorky) odešly do této země statisíce kusů vysavačů prachu a dalších spotřebičů. To skončilo rozpadem Jugoslávské federace a následným válečným obdobím. Velký výpadek odbytu se postupně podařilo vyrovnat dodávkami do jiných balkánských zemí.

Mimo bývalou Jugoslávii ETA od roku 1997 exportuje své výrobky do Rumunska, které je v současné době v této oblasti největším dovozcem. Jak jsme již informovali, ETA sem loni zvýšila vývoz o 20 %. Elektrické spotřebiče se dále exportují do Bulharska, Řecka a loni se podařilo, poprvé v historii firmy, vyvézt dva kamiony vysavačů do Albánie.

V posledním období ETA obnovuje své pozice i v nových samostatných státech bývalé Jugoslávie. Ty se loni podílely na celkovém exportu na Balkán padesáti procenty. ETA vyváží spotřebiče do všech nově vzniklých zemí kromě Makedonie. Je zajímavé, že největší dodávky jdou do Bosny a Hercegoviny, která má jen 3 miliony obyvatel. Loni sice vzrostl nejvíce vývoz do Srbska a Černé Hory včetně Kosova, ale tato největší země je až na druhém místě za Bosnou. Menší dodávky jdou dále do Chorvatska a Slovinska.

Tři čtvrtiny z prodaných spotřebičů na Balkán představují vysavače prachu. Ty se také nejvíce podílejí na loňském růstu vývozu. Vysavače z Hlinska mají 75% podíl na trhu Bosny a Hercegoviny. Exportuje se sem deset modelů ve všech cenových pásmech.Významné postavení mají vysavače také v Rumunsku. Značka ETA společně s Philipsem a Elektroluxem má, podle renomované marketingové agentury, nejvyšší tržní podíl na tomto trhu. Podlahový vysavač ETA 1414 Draco, byl loni podle této agentury, vyhodnocen jako nejprodávanější vysavač v Rumunsku.

Vedle vysavačů se na Balkán nejvíce exportují vařiče, žehličky a teplovzdušné ventilátory. Vařiče jdou nejvíce do Slovinska a Řecka. Žehličky se vyvážejí nejvíc do Rumunska. Bulharsko odebírá nejvíce teplovzdušných ventilátorů. Do Rumunska a Bulharska se letos začaly dodávat i mikrovlnné trouby. Obdobná struktura exportu se očekává i v roce 2004.

Zdroj: Tisková zpráva ETA a.s.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY