Pravděpodobné pojistné v roce 2012

16.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelé musí každý měsíc odevzdávat OSSZ a zdravotním pojišťovnám přehled. OSVČ musí OSSZ a zdravotní pojišťovně odevzdat za každý rok přehled o příjmech a výdajích. Neodevzdání přehledů neznamená nižší odvody. Naopak. Pojistné je vyměřeno v pravděpodobné výši. Co to znamená?

Pravidelné odevzdání přehledů je základní zákonnou povinností zaměstnavatelů i osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Tento tiskopis je pro uvedené instituce důležitým tiskopisem, na základě kterého je stanovena částka sociálního a zdravotního pojištění v rozhodném období. Když zaměstnavatelé nebo OSVČ tyto tiskopisy včas neodevzdají, tak to samozřejmě neznamená, že nebudou platit sociální a zdravotní pojištění. Pojistné je totiž ze zákona vyměřeno v pravděpodobné výši. Pro mnohé OSVČ i zaměstnavatele je tato částka vyšší, než je skutečnost. Z pravděpodobného pojistného je přitom vypočteno i penále. A za neodevzdání přehledu je uloženě pokuta. Neplnění zákonné povinnosti se rozhodně nevyplatí.

Jak se pravděpodobné pojistné vypočítá

OSSZ i zdravotní pojišťovovny předepisují zaměstnavateli nebo OSVČ pojistné v pravděpodobné výši, když se jim nepodaří získat potřebné skutečné údaje pro vyměření sociálního zdravotního pojištění od ostatních institucí (např. FÚ). Pokud se nepodaří tyto údaje zjistit, použije se institut pravděpodobného pojistného, kdy se má za to, že měsíčním příjmem zaměstnance je částka 1,5násobku všeobecného vyměřovacího základu za rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, ve kterém příslušná zdravotní pojišťovna stanoví pravděpodobnou výši pojistného. U OSVČ se má přitom za to, že tato částka je jejím měsíčním příjmem ze samotné výdělečné činnosti, který je již snížen o výdaje vynaložené na jeho dosažení, zajištění a udržení.

Pravděpodobné pojistné je nevýhodné

Pravděpodobné pojistné je v naprosté většině případů vyšší než skutečnost. Protože u sociálního pojištění je fiktivním příjmem v roce 2012 částka 37 706 Kč a u zdravotního pojištění částka 36 789 Kč.

Praktický příklad

Pravděpodoné pojistné je pro většinu OSVČ velmi nevýhodné, protože je vyšší než by odpovídalo skutečnosti. Vyšší je tedy i penále z pravděpodobného pojistného.

  • zdravotní pojištění
    Měsíční zdravotní pojištění pro OSVČ se počítá jako 13,5 % z vyměřovacího základu, který činí 50 % z měsíčního zisku (u pravděpodobného pojistného právě částku 36 706 Kč). Měsíční pravděpodobné pojistné v roce 2012 tedy pro OSVČ činí 2 478 Kč (50 % z 36 706 Kč x 13,5 %). Při ročním zisku 300 000 Kč je přitom měsíční záloha pouze 1 688 Kč.
  • sociální pojištění
    Měsíční sociální pojištění pro OSVČ se počítá jako 29,2 % z vyměřovacího základu, který činí 50 % z měsíčního zisku (u pravděpodobného pojistného právě částku 37 706 Kč). Měsíční pravděpodobné sociální pojištění v roce 2012 pro OSVČ činí 5 506 Kč (50 % z 37 706 Kč x 29,2 %). Při ročním zisku 300 000 Kč je přitom měsíční záloha pouze 3 650 Kč.

Jak je to s penále?

Stanovením pravděpodobné výše pojistného není dotčena povinnost zaměstnavatele nebo OSVČ předložit přehled. Dodatečné odevzdání přehledu znamená jeho zrušení. Ale pozor. Penále se z pravděpodobného pojistného počítá až do odevzdání přehledu. Takže je počítat s úhradou vyššího penále. Dobrovolně neuhrazené penále přitom vymáhají zdravotní pojišťovny exekučně.

  • Ve většině případů je totiž pravděpodobné pojistné vyšší než skutečnost, jak jsme si ukázali na praktickém příkladu. Penále přitom musí OSVČ uhradit z vyššího pravděpodobného pojistného.
  • V případech, kdy je skutečné pojistné vyšší než pravděpodobné (zřídka kdy), tak se musí po odevzdání přehledu doplatit rozdíl nejenom na pojistném, ale také na penále.

Neodevzdání přehledu = pokuta

Stanovení pojistného a následně penále v pravděpodobné výši však není jedinou sankcí za neodevzdání přehledů. Ještě vyšším finančním postihem jsou pokuty. Výše pokuty je v kompetenci příslušné zdravotní pojišťovny a OSSZ. Přihlíží se k tomu, o kolikáté provinění se jedná apod. Zdravotní pojišťovna může udělit pokutu až do výše 50 000 Kč, OSSZ až do výše 100 000 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola