Nemocenské pojištění pro OSVČ v roce 2012

23.12.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Dobrovolné nemocenské pojištění činí 2,3 % z vyměřovacího základu shodného pro platbu důchodového pojištění. Pro rok 2012 je minimálním vyměřovacím základem 5 000 Kč.

Pro rok 2012 se zvyšuje minimální výše dobrovolného nemocenského pojištění na 115 Kč měsíčně. Kdy vzniká OSVČ nárok na nemocenskou? Jak vysokou nemocenskou budou mít živnostníci a podnikatelé v příštím roce?

Počet osob samostatně výdělečně činných, které si hrací dobrovolné nemocenské pojištění každoročně klesá. Proč?


  • V případě nemoci mají totiž OSVČ nárok na nemocenské dávky až do 22. dne nemoci. Prvních 21 dní nemoci jsou OSVČ bez finančních prostředků, přestože si každý měsíc řádné hradí dobrovolné nemocenské pojištění.
  • OSVČ nemají nárok na ošetřovné. I když si OSVČ hradí dobrovolné nemocenské pojištění, tak v případě nemoci dítěte, nemože čerpat ošetřovné.
  • Dobrovolné nemocenské pojištění se platí ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění. Zatímco v minulosti si mohly OSVČ dobrovolně hradit vyšší dobrovolné nemocenské pojištění, než odpovídalo jejich zisku, aby měly v případě nemoci nebo čerpání mateřské nárok na vyšší dávky, tak od roku 2011 není tento postup možný. Platit vyšší dobrovolné nemocenské pojištění se nevyplatí, protože vyšší odvody na důchodovém pojištění „smažou“ finanční výhodu z vyšší nemocenské nebo mateřské.

Tip: KALKULAČKA NEMOCENSKÉ PRO OSVČ 2012


Zákonné podmínky pro čerpání nemocenské


Nemocenské vyplácí místně příslušná OSSZ. Z dobrovolné účasti na nemocenském pojištění se nedá zpětně odhlásit. Platit dobrovolné nemocenské pojištění lze pouze při výkonu samostatné výdělečné činnosti. Když např. OSVČ přeruší svoji živnost, tak automaticky dochází k zániku nemocenského pojištění. Nelze nevykonávat samostatnou výdělečnou činnost a platit si dobrovolné nemocenské pojištění. Aby mohla osoba samostatně výdělečně činná čerpat nemocenské dávky, tak musí být splněny zákonné podmínky:


  • Před vznikem pracovní neschopnosti musí trvat účast na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň dobu tří měsíců. V případě zahájení výdělečné činnosti v lednu a onemocnění v únoru, nemá OSVČ nárok na nemocenskou.
  • Dobrovolné nemocenské pojištění musí být řádně a včas placeno. Nemocenské pojištění musí být připsáno na účet místně příslušné OSSZ do 20. dne následujícího měsíce. Za duben 2012 musí být tedy nemocenské pojištění zaplaceno do 20. května. Jestliže není dobrovolné nemocenské pojištění v daném termínu připsáno na účet OSSZ, tak za zákona nemocenské pojištění zaniká. Když tedy do 20. května nedojde k úhraze nemocenského pojištění za duben, tak dochází k zániku nemocenského pojištění k datu 1. dubna 2012.


Minimální platba nemocenské = 115 Kč


Dobrovolné nemocenské pojištění činí 2,3 % z vyměřovacího základu shodného pro platbu důchodového pojištění. Pro rok 2012 je minimálním vyměřovacím základem 5 000 Kč, což odpovídá minimální platbě nemocenského pojištění 115 Kč měsíčně. Platba minimálního nemocenského pojištění však znamená nárok na nemocenské dávky pouze ve výši 89 Kč denně. Maximální denní nemocenská v roce 2012 činí 881 Kč denně, což odpovídá měsíční platbě dobrovolného nemocenského pojištění 1 760 Kč.


Výpočet nemocenské


Nejdříve se vypočítá denní vyměřovací základ. Následně se již nemocenská počítá stejně jako u zaměstnanců. Denní vyměřovací základ se redukuje. Redukční hranice pro rok 2012 jsou 838 Kč, 1 257 Kč a 2 514 Kč. Do první redukční hranice se počítá plných 90 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 % a z druhé do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží. Denní nemocenská následně činí 60 % z vypočteného denní redukovaného základu.

Praktický příklad: OSVČ pan Zelený platí měsíčně nemocenskou ve výši 250 Kč. Jak vysokou bude mít denní nemocenskou od 22. dne nemoci?

Tabulka: Výpočet nemocenské pana Zeleného

Text Částka
Denní vyměřovací základ
(250 Kč: 2,3 x 100) x 12 měsíců: 365 dní
357,37 Kč
Redukce v první hranici (do 838 Kč)
(321,62 Kč x 0,9) 
321,63
Zaokrouhlený denní vyměřovací základ  322 Kč
Denní nemocenská od 22. dne nemoci
(322 Kč x 0,6) 
194 Kč
Nemocenská za 30 dní nemoci
(od 22. dne, 194 Kč x 30 dní) 
5 820 Kč

 

Článek vyšel původně na webu Firemnífinance.cz

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY