Finanční manažeři jsou u nás nadprůměrně často odměňováni bonusy, zvýšení platů dostala méně než polovina

21.12.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Finanční manažeři v Česku jsou věrní svému povolání a mají velmi ambiciózní kariérní plány. 88 procent z nich plánuje zůstat pracovat ve firemních financích a 76 procent by v budoucnu chtělo vést tým ve finančním oddělení. Nicméně 53 procent z nich se přiznalo, že touží založit si vlastní firmu.

Ukázal to nový průzkum Asociace profesních účetních ACCA, který zkoumal úroveň platů a kariérní plány a podmínky finančních manažerů ve 20 zemích včetně Česka.

Pouze dva z pěti finančních manažerů v Česku dostali v roce 2010 zvýšení platu. Průměrně přitom ze zkoumaných zemí dostalo vyšší plat 61 procent dotázaných. Nicméně 68 procent českých finančních profesionálů dostalo finanční bonus. Průměr 20 zemí v průzkumu ACCA byl však jen 53 procent.

Finanční manažeři jsou u nás mnohem častěji než jejich zahraniční kolegové odměňováni bonusy. Častost zvýšení základních platů klesala již během let 2009 a 2010. Méně než polovina respondentů rovněž očekává vyšší plat v roce 2012. Nikdo však nepřipouští jejich pokles,“ uvedla k průzkumu Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Jak dlouho manažeři pracují?

Globálně pracují finanční manažeři 44 hodin týdně. V Česku je to průměrně 46 hodin. 56 procent z nich využívá výhod flexibilní pracovní doby. Češi si rovněž tohoto benefitu nesmírně váží.

V průzkumu ACCA dále zjistila:

  • 69 procent finančních manažerů předtím pracovalo v jiném sektoru hospodářství
  • 31 procent změnilo obor (dvě třetiny z nich v rámci svého zaměstnavatele)
  • 49 procent by rádi šli sbírat zkušenosti do zahraničí
  • 39 procent by rádi pracovali v poradenství
  • Z těch, kdo dostali zvýšení platu, 44 procent dostalo nejméně 6 procent navíc, dalších 24 procent dostalo navýšení mezi 3 a 6 procenty

Podmínky finančních manažerů jsou u nás v mnoha ohledech srovnatelné se zahraničím. Viditelné rozdíly jsou ve struktuře odměňování a míře podnikavosti. Podnikatelské ambice a spíše pozitivní nálada ve finančních odděleních nás v současném ekonomickém klimatu mírně překvapily,“ dodala Kateřina Benešová z ACCA.

Autor článku

Redakce

Redakce