Jak snížit náklady na vytápění?

15.12.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Podívejte se, jak snížit náklady na topení pomocí jednoduchých tipů, které jsou zcela zadarmo nebo stojí jen pár korun.

Zima je opět tady, topení jede na plné obrátky. Za pohodu a komfort se ale platí a účet za energie na sebe nenechá dlouho čekat.


Přetopený byt není dobrý pro nás ani naši peněženku


Úsporná opatření nemusí být vůbec komplikovaná. Stačí, když začnete tím, že snížíte teplotu v pokoji o 1°C – ušetřit tak můžete až 2 100 korun za rok. Doporučená teplota v dětském pokoji a ložnici je 20–21°C, v obývacím pokoji 20–22°C a v koupelně mezi 22- 24°C. Pokud máte v domě nebo bytě pokoje, které trvale neobýváte, spíše je temperujte, tedy postupně vyhřívejte.

Teplota pokoje z velké míry ovlivňuje také elektrické spotřebiče. Například při zvýšení teploty z 20°C na 21°C vzroste výkon ledničky o 6 %, což znamená, že si připlatíte také za elektřinu. Lednička nebo mrazák zvyšují svůj výkon, pokud jsou v bezprostřední blízkosti sporáku nebo topného tělesa.


Levné zateplení oken a vhodné větrání


Teplo uspoří také správně utěsněná okna a dveře. Pokud si v současné době nemůžete dovolit vyměnit stará okna za úsporná, nezoufejte. I u starších typů dveří a oken lze správnou izolací zamezit úniku tepla až o 50 %. Snížit tepelné ztráty můžete instalací okenních reflexních fólií, které jsou k dostání v každé prodejně pro domácí kutily za přibližně 700 korun. Velkou roli v boji proti úniku tepla hrají také vnější rolety, žaluzie a markýzy, které izolují prostory, kterými teplo uniká.

V každé domácnosti se musí alespoň jednou denně větrat. Jaké větrání je ale to správné? Odborníci radí ,,Větrejte krátce, ale intenzivně.“ Při takovém větrání se vzduch v místnosti ochladí, ale stěny si zachovají optimální teplotu. Při pomalém větrání dochází k opačnému efektu – stěny vychladnou a následně je na opětovné vyhřátí potřeba většího množství tepla.

 

Tip jak ušetřit energii  Náklady (přibližné)  Ušetříte (ročně)
Snížení pokojové teploty o 1°C 0 Kč  až 2 100 Kč
Zakoupení reflexní okenní fólie  700 Kč/ks  až 1 600 Kč
Správné umístění nábytku  0 Kč až 350 Kč
Kontrola kotle a radiátorů  700 Kč  až 200 Kč
Izolace stěn hliníkovou fólií  50 Kč/ks  až 150 Kč
Výměna zasklení  1 159 Kč/okno  až 360 Kč
Venkovní a pokojový termostat  700 Kč (dohromady) až 380 Kč
Zateplení střechy  650 Kč/m3  až 9 000 Kč
Výměna kotle  35 000 Kč  až 2 600 Kč

 

Radiátory by neměly být blokovány nábytkem ani jinými předměty. Závěs nebo záclona může sloužit jako dobrá izolace, ale pouze v případě, že nezakrývá radiátor. Nábytek, dekorační předměty ale také prach můžou zvýšit spotřebu energie až o 10 % ročně. Proto je potřeba v pravidelných intervalech topné těleso zbavovat prachu. Nábytek, který může být překážkou v šíření tepla, přesuňte na jiné místo. Radiátor by samozřejmě neměl v žádném případě sloužit jako sušič prádla.


Kotle a radiátory


Myslete na pravidelnou péči a kontrolu kotle i radiátorů. Odborníci doporučují alespoň jednou do roka seřídit a zkontrolovat plynové spotřebiče. Správný chod plynového tělesa může ušetřit až 200 korun ročně. Pokud nemáte dobře izolované stěny, vyzkoušejte hliníkové fólie, které jsou k dostání ve všech obchodech s domácími potřebami za přibližně 50 korun. Tyto fólie utěsní prostor mezi zdmi a radiátory a hliníkový povrch odráží teplo zpět do místnosti.

Tip: Kalkulačka ceny tepla

V případě, že máte plastová okna starší více jak 15 let, drobná investice se vám rozhodně vyplatí. Vložte peníze do výměny zasklení. Instalace dvojskla s vysokou tepelnou izolací trvá pouhých 30 minut a má hned několik výhod. Krom úspory energie přináší také ochranu proti UV záření a snižuje hladinu zvuku. Pokud vaše okna mají celoobvodové kování, instalace elektronického hlídání polohy kliky reguluje průtok topné vody vaším topením. Při otevření okna se tak topení úplně zastaví.

Velkým pomocníkem při úspoře financí je také venkovní či pokojový termostat. Venkovní regulace reaguje na měnící se teplotu a v závislosti na ní ovlivňuje pokojovou teplotu. Přes pokojový termostat nastavíte teplotu podle vašich potřeb. To znamená, že pokud je váš byt v pravidelnou denní dobu prázdný, termostat sníží teplotu v pokoji na nižší hodnotu.

Článek vyšel původně v magazínu Nazeleno.cz

Autor článku

Karolína Sedunková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY