Horší platební morálka v ČR

23.11.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Společnost Intrum Justitia informovala, že je v Česku špatná platební morálka. Stále více faktur není uhrazeno včas do 30 dnů od vydání.

"Přes 90 procent oslovených finančních ředitelů tvrdí, že hlavním důvodem opožďování plateb jsou finanční problémy zákazníků. A 77 procent je přesvědčeno, že k zadržování plateb dochází záměrně. Jsou to podstatně vyšší hodnoty než v minulých letech a alarmující očekávání podniků. To podtrhují i odhady, že rizika opožděných plateb ze strany zákazníků dál porostou. Loni si to myslelo 23 procent respondentů, letos už je to třetina," uvedla generální ředitelka Intrum Justitia Viktória Grossová.

V ukazatelích platebních ztrát ČR nadále převyšuje průměr Evropské unie. I když je pravda, že zatímco Česko se dlouhodobě drží na úrovni tří procent, tak průměrný evropský podíl byl ještě před čtyřmi roky pod dvěma procenty a letos už je to 2,7 procenta. Podle Intrum Justitia přicházejí věřitelé v Evropě každý den o téměř deset miliónů eur, protože nedostanou zaplaceno za odebrané zboží a služby.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT