Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání?

27.10.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Podmínky k podnikání každoročně hodnotí Světová banka. Jak si stojí Česko dle studie „Doing Business 2012“?

Když se daří domácí ekonomice, zvyšuje se životní úroveň občanů. Zlepšování podnikatelského prostředí je tedy nesmírně důležité a všechny vyspělé vlády mají snahu o zlepšování podmínek pro byznys.

Když se daří podnikatelům a firmám, ekonomika roste, nezaměstnanost klesá a zvyšuje se životní úroveň obyvatel. V poslední zprávě Světové banky „Doing Business 2012“ bylo hodnoceno celkem 183 zemí světa. Hodnocení je provedeno v období červen 2010 až květen 2011. Vyšší umístění v konečném žebříku znamená lepší podnikatelské vysvědčení pro danou zemi. Země na předních místech se tak mohou pochlubit nejlepšími podmínkami pro domácí i zahraniční společnosti, ale i pro drobné podnikatele. Nejlepší podmínky k podnikání jsou tradičně ve vyspělých zemích s vysokou životnou úrovní obyvatel.


Nejsnáze se podniká v Singapuru a Hongkongu


Světovým trendem je jednoznačně usnadnění zahájení podnikání, kdy klesají finanční nároky na založení společnosti, a snižuje se povinná administrativa a zrychluje výkon domácí státní správy. Snižování a zjednodušování daňové agendy a usnadnění obchodu jsou další dvě kategorie, kde dochází k razantním změnám k lepšímu. Nadále stoupají žebříčkem asijské země. Nejlepší podnikatelské podmínky již šestým rokem po sobě jsou v Singapuru. Firmy a podnikatelé v Singapuru mají nejvíce času věnovat se samotnému byznysu, inovacím a novým technologiím. Minimální administrativa, nízká regulace a úzká a výkonná státní správa, to vše vytváří pozitivní podnikatelské klima v zemi. Na druhém místě najdeme Hongkong, který má tradičně rovněž skvělé hodnocení. V první desítce dále jsou: Nový Zéland, USA, Dánsko, Norsko, Velká Británie, Korea, Island a Irsko. Česku patří 64. místo. Horší hodnocení z členských zemí EU má pouze Rumunsko, Itálie a Řecko.


„Skokanem“ roku je Maroko


Oproti minulému roku si nejvíce polepšilo Maroko, dokonce o 21 míst, na 94. místo. Od roku 2005 provedlo Maroko mnoho rozsáhlých reforem usnadňujících podnikání, snižující povinnou administrativu a zlepšující právní prostředí. Dalšími zeměmi s výrazným posunem nahoru v žebříčku jsou např. Lotyšsko, Makedonie, Korea a Kolumbie. Právě Korea se poprvé umístila v elitní desítce žebříčku. Oproti minulému roku celkem 125 zemí provedlo reformy právních předpisů s cílem zjednodušit podmínky pro podnikání. Země na předních místech přitom nespí „na vavřínech“ a stále pracují na příznivější legislativě. Výrazné časové úspory spojené s byznysem během posledních let provedla i Čína, Indie nebo Rusko.


Systém hodnocení


Světová banka ve své studii hodnocí v každé zemi 10 klíčových ukazatelů, výslední index je průměrnou hodnotou dílších hodnocení. V letošním roce je poprvé v hodnocení zohledněn přístup a cena k elektrické energii. Získání elektrického připojení je nejúčinnější na Islandu, Německu, Taiwanu, Hongkongu, Číně a Singapuru. Podívejme se na jednotlivá kritéria hodnocení, v závorce je uveno pořadí Česka.


  • Zahájení podnikání (Česko 138. místo)
    Při jednoduchosti zahájení podnikání se hodnotí: počet nutných administrativních úkonů, které musí podnikatel provést, doba trvání než se všechny administrativní požadavky na jednotlivých úřadech a institucích vyřídí, náklady spojené se založením podnikání a minimální požadovaný kapitál (v % z hrubého národního důchodu na obyvatele).
  • Zřízení skladu (Česko 68. místo)
    Ve zprávě se sledují nutné legislativní postupy, čas a náklady spojené s vybudováním skladu, včetně získání všech potřebných licencí a povolení.
  • Přístup k elektřině (148. místo)
    Hodnotí se všechny potřebné úkony pro získání trvalého připojení podniku na elektřinu. Počítá se čas, administrativní náročnost a celkové náklady
  • Registrace nemovitosti (34. místo)
    Lehkost, s jakou mohou podniky zajistit si práva k nemovitostem. Hodnocen je počet nutných úkonů spojených s převodem vlastnických práv k nemovitosti, čas a náklady spojené s registrací vlastnictví na požadovaných úřadech.
  • Získání úvěru (Česko 48. místo)
    Hodnotí se dostupnost úvěru, zákonná práva věřitelů a vymahatelnost dlužné částky. Přístup k finančním informacím pomocí veřejně sdílených rejstříků nebo úřadů. 
  • Ochrana investorů (Česko 97. místo)
    V uvedeném pilíři se hodnotí tři důležité prvky ochrany investorů: průhlednost transakcí, právní ochrana investorů a odpovědnost za vlastní řešení obchodní transakce. 
  • Placení daní (Česko 119. místo)
    Hodnotí se, jak velké daně musí zaplatit středně veliká společnost. Kolik daňových plateb za rok musí provést a časovou náročnost spojenou s platbami daní.
  • Svoboda odchodu (70. místo)
    Nutné postupy, které jsou spojeny s dovozem a vývozem zboží. Sleduje se nutná administrativa, čas a náklady spojené s dovozem a vývozem požadovaného zboží.
  • Řešení platební neschopnosti (Česko 33. místo)
    Sleduje se potřebný čas a náklady k zavření podniku a insolvenční řízení. Hodnotí se průběh konkurzního a insolvenčního řízení, procesní a administrativní překážky. Kolik dostanou věřitelé nazpátek z požadované částky. Legislativní řešení úpadku.
  • Legislativní ochrana (Česko 78. místo)
    Hodnotí se snadnost či naopak obtížnost vymáhání uzavřených obchodních smluv. Legislativní ochrana se určuje podle vývoje sporu. Jak dlouhý čas trvá od podání žaloby po soudní rozhodnutí až k faktickému uhrazení dlužné částky dlužníkem.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY