Znáte nejsilnější společnosti světa?

30.09.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Pořadí jednotlivých obchodovatelných společností v žebříčku časopisu Forbes ovlivňují čtyři hlavní sledované kritéria, kterými jsou: tržby, zisk, aktiva a třžní hodnota společnosti.

Od roku 2003 pravidelně každoročně sestavuje časopis Forbes dle tržeb, zisku, souhrnu aktiv a tržní hodnoty společnosti žebříček 2000 nejlepších veřejně obchodovatelných firem světa. Obdobný žebříček sestavuje i magazín Fortune. Které firmy kralují žebříčkům pro rok 2011?

Pořadí jednotlivých obchodovatelných společností v žebříčku časopisu Forbes ovlivňují čtyři hlavní sledované kritéria, kterými jsou: tržby, zisk, aktiva a třžní hodnota společnosti. V žebříčku můžeme najít pouze veřejně obchodovatelné společnosti, státní firmy zde zahrnuty nejsou. V žebříčku pro rok 2011 má alespoň jedno zastoupení 62 zemí světa, Česko má jediné zastoupení – ČEZ (352. místo). Ve firmách umístněných v žebříčku pracuje přes 80 miliónů lidí a výrazným způsobem ovlivňují podnikatelské klima ve svých zemích. Když se daří velkým firmám, vydělávají na tom i drobní podnikatelé a firmy, neboť se zvyšuje kupní síla obyvatel v daném regionu a možnosti uplatnění vlastního zboží či služby.


Nové pracovní místa vznikají v malých firmách


Pro zvyšování životní úrovně občanů je dobře, když se velkým domácím firmám daří. Nejvíce nových pracovních míst však v současné době vzniká v malých firmách do deseti zaměstnanců. Menší firmy dokáží sice rychleji reagovat na změny a trendy, současně je jejich situace na trhu těžká a často po několika letech zanikají. Z tohoto pohledu se dá říci, že „velcí hráči“ přináší na trh práce větší pracovní jistotu.


Americké firmy hrají prim


Nadále je nejvíce firem v žebříčku „Forbes Global 2000“ ze Spojených států Amerických (536), v první stovce má USA hned 28 zemí. Největší nárůst již několikátý rok po sobě zažívají asijské firmy, především čínské. Čína má v první desítce dvě společnosti a další významné čínské firmy v žebříčku rok od roku stoupají. Oproti minulému roku se zlepšilo i zastoupení korejských firem (celkem o deset). K tradičně silným ropným a plynným společnostem či finančním firmám v posledních letech přibývají biotechnologické firmy velmi náročné na inovace, výzkum a vývoj. Budoucnost tak již nemusí patřit velkým průmyslovým kolosům, ale především společnostem s inovativním a kreativním myšlením.


Fortune Global 500


Časopis Fortune každoročně sestavuje žebříček 500 nejúspěšnějších společností světa podle výše tržeb. V elitním žebříčku tak je pouze polovina zemí oproti žebříčku časopisu Forbes, Česko svého zástupce nemá. Nejvíce společností s nejvyššími tržbami pochází z USA (133), Japonska (68), Číny (61), Francie (35), Německa (34), Velké Británie (30), Švýcarska (15), Koreje (14), Nizozemí (12) a Kanady (11). Nejvíce společností s nejvyššími tržbami sídlí v Tokiu (47), Šanghaji (41), New Yorku (38), Paříži (23), Londýně (18), Soulu (12), Osace (8) a Torontu (7).


Úspěšné firmy dodávají „image“


Pro domácí ekonomiky všech zemí jsou úspěšné firmy velmi důležité. Německé automobilky jsou symbolem spolehlivosti a preciznosti, což se pozitivně odráží v zahraniční poptávce po ostatních výrobcích průmyslového charakteru „made in germany“. Úspěšné, zákazníky ceněné společnosti tak nepřímo pomáhají i dalším tuzemským výrobcům.

 

Forbes Global 2000 pro rok 2011 (prvních dvacítka)

Pořadí Firma Země
1 JP Morgan Chase USA
2 HSBC Velká Británie
3 General Electric USA
4 ExxonMobil USA
5 Royal Dutch Shell Nizozemí
6 Petro China Čína
7 ICBC Čína
8 Berkshire Hathaway USA
9 Petrobras Brazílie
10 Citigroup USA
11 BNP Paribas Francie
12 Wells Fargo USA
13 Banco Santander Španělsko
14 AT&T USA
15 Gazprom Rusko
16 Chevron USA
17 China Construction Bank Čína
18 Wal-Mart USA
19 Total Francie
20 Allianz Německo

Pramen: Forbes Global 2000 (2011)

Fortune Global 500 pro rok 2011 (prvních dvacítka)

Pořadí Firma Země
1 Wal-Mart Stores USA
2 Royal Dutch Shell Nizozemí
3 Exxon Mobil USA
4 BP Velká Británie
5 Sinopec Čína
6 China National Petroleum Čína
7 State Grid Čína
8 Toyota Motor Japonsko
9 Japan Post Holdings Japonsko
10 Chevron USA
11 Total Francie
12 ConocoPhillips USA
13 Volkswagen Německo
14 AXA Francie
15 Fannie Mae USA
16 General Electric USA
17 ING Group Nizozemí
18 Glencore International Švýcarsko
19 Berkshire Hathaway USA
20 General Motors USA

Pramen: Fortune Global 500 (2011)

Článek vyšel původně na webu Firemnífinance.cz

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY