Fondy pod děsivým tlakem

16.09.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


I ti skutečně zocelení podílníci, kteří ve fondech vydrželi, musí odečítat miliardy (odhadem 6) z hodnoty svých investic jen akciových a smíšených fondů.

Srpnový nářez naše fondy jen tak nezapomenou – srpen rázně chopil smutného prvenství nejhoršího měsíce roku (zatím). Prázdniny sice tradičně nebývají žádnou sezónní žní, ale 2,5 minus další půlmiliarda za první zářijový týden odcházet nemusely. No, nemusely… jak to lépe říci? Celé léto vlastně můžeme vidět bez skrupulí jako investiční masakr.

Srpen už vyděsil i otrlé a někteří podílníci fondů nemohli reagovat na paniku jinak než útěkem. Co se najedou změnilo, že finanční trhy zachvátila největší vlna výprodejů od konce roku 2008? Trhy ztrácejí důvěru v politiky a vše ukazuje na zpomalení ekonomiky, a to je smrtonosná kombinace.

I ti skutečně zocelení podílníci, kteří ve fondech vydrželi, musí odečítat miliardy (odhadem 6) z hodnoty svých investic jen akciových a smíšených fondů.

Ani první zářijový týden zatím ani nenaznačuje změnu trendu šlo především o následný téměř půlmiliardový odliv ze zajištěných fondů po pěkné miliardě v posledním srpnovém týdnu.


Krvavé šestinedělí


Fondy za posledních šest týdnů dostaly nakládačku bez rozdílu zaměření. Nejvíc plakaly zajištěné fondy, které přišly o víc než miliardu, téměř miliardu proplakaly fondy peněžního trhu. Bezmála 600 milionů opustilo smíšené a do další miliardy je doplnily dluhopisové fondy.

Možná překvapivě jste zatím nepostřehli zmínku o akciových fondech. Jejich investoři jsou skutečně nesporně ti „nejostřílenější“, takže nejen nepanikaří, ale občas i dokupují. Což dělali ve všech týdnech sledovaného šestinedělí kromě druhého týdne v srpnu, tedy těsně po „velkém letním výplachu“. Tam nevydržely slabší povahy, prodaly za 400 milionů a není se jim co divit (jen z ISČS Sporotrendu například rázem zmizelo 160 milionů korun). Tak teď postupně tuto jámu ostatní zvesela zasypávají a jen za první zářijový týden nahradili přes 100 milionů korun. Možná se vracejí i některé zbloudilé ovečky po marném hledání safe haven.

Graf: Odkup z fondů v ČR (posledních 6 týdnů)

fondy_15_9.jpg


Kotrmelce tam i zpět


Že děsivé tsunami trhů způsobí určité vlny i na fondbyznysu, bylo celkem pochopitelné, přesto je nelze (zatím) považovat za nějaký „run“ na fondy. Uvidíme ještě, co nastane po určitém zpoždění, až se ukáže, zda krveprolití na trzích bude jen epizodická korekce, anebo delší medvědí etapa. Zatím je situace nepřehledná a vlny rozbouřené, takže například jsme viděli už dvě výprodejní v rychlém sledu. Přesto se na nich i mezi nimi snažili plavat či surfovat jak hráči na burze, tak zřejmě i fondoví investoři – evidentně se mnozí pokoušeli „trefit výprodej“.

K dlouhotrvajícímu odlivu z fondů peněžního trhu se navíc zdánlivě přidaly i dluhopisové – zdánlivě proto, že při bližším pohledu vidíme několikeré velké inkaso, což napovídá, že si peníze vyzvedával některý institucionální investor.

Asi největší pohyb záporným směrem zaznamenaly smíšené fondy – ty jsou zřejmě (a pochopitelně) nejcitlivější na sentiment trhu. Půlmiliarda, kterou ji pustily žilou srpnové odkupy, přesto ještě není tak strašná a od začátku roku jde stále o jediný segment s kladným saldem.


Rozbouřené trhy


Na burzách pak padaly rekordy objemů obchodování, což ukazuje, že kupci nevymřeli. Jen se těžko rozeznává, jaký podíl obchodů je vynucených, to když jsou investoři nuceni zavírat své pozice koupené na úvěr. Ti pak musí prodávat akcie za téměř jakoukoliv cenu, jen aby se jich rychle zbavili a zachránili si tak alespoň nějaké finance. Další problematický pokyn je tzv. „stoploss“, který určuje limit pro „přijatelný“ pokles, po jehož dosažení akcie automaticky prodá. To je sice doporučovaná strategie omezující možné ztráty, ovšem jsou chvíle, kdy se zkrátka „realizuje ztráta“ – a co dál? Zejména tyto velmi volatilní trhy je pak těžko uhlídat a „trefit“. Obecně se to nedoporučuje, protože pravidelné dokupování naopak „vydělává“ nejvíc při propadech trhů.


Nákup v bazaru


Jen za srpen klesly trhy o cca 15 % – například náš PX z 1200 bodů pod 1000 bodů. To už skutečně připomíná výprodejové ceny, i když nikdo nezaručí ještě další pokles. Zejména evropské trhy se stále každodenně děsí možností, spekulací i jen teoretických úvah kolem dalšího vývoje v eurozóně. CDS indikují například 98% pravděpodobnost defaultu (tedy bankrotu) Řecka.

Ale máme i lepší zprávu: konečně je u nás snadno dostupný také index PX v novince ČSOB Český Akciový. Jeho důležitou výhodou fondu je, že dividendy získané ze 14 akcií v portfoliu jsou reinvestovány, a proto lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že výkonností překoná samotný index. Další dobrou zprávou je, že poplatek za správu má jen 1 %, tedy zdaleka nejnižší ze všech akciových.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE