Janků: Libeň má povznést nový projekt

15.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Věříme, že díky projektu Nová Palmovka se začne stejnojmenná oblast rozvíjet a vznikne zde nové přirozené centrum naší městské části, říká v rozhovoru pro Firemnífinance.cz starosta Prahy 8 Jiří Janků.

Městská část Praha 8 připravuje developerský projekt Nová Palmovka. Ten má pozvednout stejnojmennou lokalitu v pražské Libni. Tedy v místě, které je nyní velmi zanedbané a přitahuje spíše lidi s nevalnou pověstí.

Co celý projekt obnáší?
Nová Palmovka nabídne zázemí pro Úřad MČ Prahy 8, který je nyní rozeset v několika budovách po celé městské části, z nichž většina naprosto nevyhovuje moderní době a je na hranici své životnosti. Pro občany zde bude k dispozici úřad odpovídající 21. století. Zároveň nabídneme podnikatelům prostory k pronájmu. Počítáme nejen s obchody, restauracemi, ale i s místem pro kulturní a sportovní vyžití.

Jak celý projekt financujete a jak vysoké budou náklady?
JJ: V uplynulých čtyřech letech probíhala v Praze 8 rozsáhlá privatizace bytového fondu. Část výnosu z této privatizace vložíme do nové budovy. Na dodavatele stavby proběhlo otevřené výběrové řízení, ze kterého vyšla cena 1,14 miliardy korun.

Je to podle Vás dobrá investice?
Věříme, že ano. Jedná se o dlouhodobou investici, náklady nám pokryjí příjmy z pronájmu komerčních prostor. A především Praha 8 získá nové sídlo, které si obyvatelé jistě zaslouží.

Proč stavíte zrovna na Palmovce?
Za prvé pozemek je náš a tudíž nemusíme nikomu nic platit za jeho koupi či pronájem. Za druhé je to výborné místo z hlediska dopravní dostupnosti jak městskou hromadnou dopravou – leží na stanici metra B, na významné křižovatce tramvají  a autobusů – tak osobní automobilovou dopravou. A za třetí oblast Palmovku podobný projekt nutně potřebuje.

Proč?
Palmovka velmi utrpěla výstavbou metra, která si vynutila zbourání mnoha domů. Vzniklo, zde autobusové nádraží, které nyní chátrá. Přitom se jedná skvělou lokalitu v blízkosti centra města. Věříme, že náš projekt výrazně změní tvář Palmovky a přiláká další investory.

Máte signály o investorů, že chtějí na Palmovce stavět?
Ano. Velmi se zajímají o náš projekt  i o to, jakým směrem by se měla Palmovka dále rozvíjet. Kousek od Palmovky v Libeňských docích se již jeden soukromý developer staví. Na místě autobusového nádraží již dávno mělo stát rezidenční a obchodní centrum. Investor zatím svůj projekt pozastavil, ale snad se k němu v nejbližšího době vrátí.

Děkujeme za rozhovor, redakce Firemnífinance.cz

 

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT