Jazyková škola versus osobní doučování. Co se komu vyplatí?

19.08.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Jaké jsou výhody a nevýhody studia cizího jazyka na jazykové škole v porovnání s privátními lekcemi? Ukážeme si to konkrétně na angličtině.

Již delší dobu plánujete, že si konečně zlepšíte angličtinu? Nevíte, zda se rozhodnout pro jazykovou školu nebo raději upřednostnit individuální doučování? Porovnejte na následujících řádcích výhody a nevýhody obou variant.

Jazyková škola a její výhody

Certifikát

Po absolvování kurzu máte možnost složit závěrečné zkoušky (FCE, PET atd.) a získat tak certifikát, který reprezentuje vaše schopnosti domluvit se v cizím jazyce. Některé jazykové školy zahrnují poplatek za složení zkoušky již do ceny školného.

Motivace chodit na hodiny

„Propadlé hodiny“ vám nikdo nenahradí ani neproplatí. Navíc pokud si kurz platíte sami z našetřeného kapesného nebo brigád, určitě si jen tak neřeknete „Dnes se mi zas nechce, nepůjdu tam.“

Lektoři s praxí

Nemusíte se bát, že by vás učil někdo, kdo nemá sebemenší zkušenosti s učením či pobytem v zahraničí. Učitel – bude to rodilý mluvčí nebo Čech? Záleží na tom, jakou „jazykovku“ si zvolíte. Na některých školách vyučují rodilí mluvčí konverzaci a čeští lektoři gramatiku, což je dle mého názoru naprosto skvělá kombinace.

Zábavné hry

Jedna z nejoblíbenějších náplní hodin. Nejen, že se při nich něco naučíte, ale navíc postupně ztratíte ostych mluvit před ostatními, získáte větší jistotu v mluvení a cizí jazyk vás začne více bavit.

Zajímavé kontakty do budoucna

Na hodinách se můžete seznámit se spoustou zajímavých lidí a kontaktů v dnešní době nikdy není dost, a co víte – třeba právě díky nim získáte zajímavou práci! Mně samotné se tak přihodilo a to přímo přes učitele v jazykové škole, kterou jsem navštěvovala.

Nevýhody jazykové školy

Když nepůjdu, přijdu o lekci

Předem zaplacené školné by mělo být jednou z motivací, proč navštěvovat školu (Obvzlášť , pokud jste si na studium vydělali sami). Avšak druhou stránku mince je to, že pokud vás postihnou nečekané zdravotní nebo pracovní komplikace, hodiny vám propadnou (tudíž jako by i část peněz). Není možnost nahradit si zameškané hodiny a učivo musíte dohnat sami.

Není zde individuální přístup

Rozhodnete-li se pro jazykový kurz, mějte na vědomí, že kromě vás se hodin bude účastnit dalších x studentů. Není reálné přizpůsobovat hodiny (tempo výuky, náplň hodiny) pouze jednomu studentovi.

Individuální doučování má také řadu výhod

Lekce „na míru“

Individuální přístup na každé hodině, tzv. doučování dohodou (od délky doučování až po náplň hodiny – hry, slovíčka, konverzace, tvoření vět, domácí úkoly apodob.).

Vaše volba lektora

V dnešní době najdete spousty webů, kde jednotliví učitelé inzerují, nebo si vy sami můžete podat inzerát, že hledáte lektora. Mezi nejznámější weby patří např. www.kvalitni-doucovani.cz.

Možnost domluvit se na místě a době

Nejste omezeni provozní dobou škol. Doučování může probíhat ráno až večer např. u vás ve škole, v knihovně, u vás doma nebo u lektora doma, v kavárně apodob. Možnostem se meze nekladou.

Nemůžete přijít na lekci – „nepropadnou“ vám peníze

To, že na lekci z určitých důvodů nemůžete, neznamená, že přijdete o probírané učivo. V případě nečekaných osobních komplikací se pak nemusíte stresovat, že učivo zameškáte. (V horším případě, že vám propadne zaplacený kurz).

Větší motivace k přípravě na lekce

Na hodině sedíte jen vy a váš učitel „ face to face“. Jen málokdo si dovolí přijít nepřipraven, jelikož zkušený lektor to pozná a trapným situacím je přeci raději lepší se vyhýbat.

Doučování a jeho nevýhody

Finanční náročnost

Platíte za to, že se vám určitá osoba bude plně věnovat. Avšak ne každý si tento komfort může dovolit. Cena doučování se pohybuje v rozmezích od 100 Kč do 300 Kč/hodinu. Roli zde hraje praxe, vzdělání, status „native speaker“. Záleží na vás, jestli chcete upřednostnit na začátku hlavně gramatiku s částečnou konverzací – v tomto případě vám pro začátek postačí český lektor (cena okolo 180Kč/hodinu). Pokud vám gramatika nedělá problémy a raději byste se zaměřili spíše na konverzaci, pátrejte po rodilých mluvčích (cena minimálně 250Kč/hodinu).

Jedno z možných řešení je varianta doučování v dvojicích, částka za hodinu je tak pro každého nižší a doučování se stává finančně dostupnější.

Žádný certifikát

To, že jste na sobě pracovali, bohužel nijak papírově nedokážete. Jak se říká, nemáte „černé na bílém“. Vaše jazykové dovednosti můžete prokázat až při pohovoru samotném, avšak například pro práci v jazykových školách si certifikát musíte nakonec stejně udělat.

Článek vyšel původně na serveru Studentskéfinance.cz

Autor článku

Andrea Papoušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY