Factoringový trh v pololetí stoupl o více než čtvrtinu

02.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské faktoringové společnosti v prvním pololetí financovaly odkup pohledávek za téměř 64 miliard korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 27 procent. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností ČR, které má ČTK k dispozici.

"Registrujeme zvýšenou poptávku po faktoringových službách. Podnikatelé si uvědomují rizika a hledají cesty, jak se zajistit proti hrozbě nesplácení pohledávek. To, co se děje v eurozóně, určitě nevyvolává u českých exportérů nadšení," uvedl ředitel společnosti ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Faktoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek, obvykle se splatností od 30 do 90 dnů, před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí faktoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování.

Největší obrat u odkoupených pohledávek v pololetí vykázala dceřiná společnost České spořitelny Factoring ČS s 19,2 miliardy korun. Následuje ČSOB Factoring s 14,2 miliardy korun. Na třetím místě skončila společnost Transfinance s 9,3 miliardy korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT