Inflace na Slovensku letos poprvé zpomalila

14.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v červnu na Slovensku zpomalila poprvé od začátku roku. Spotřebitelské ceny vzrostly o 4,1 procenta, v květnu ve srovnání se stejným obdobím loňska stouply o 4,2 procenta. Červnovou inflaci ovlivnilo mimo jiné nižší tempo růstu cen potravin. Vyplývá to z údajů slovenského Statistického úřadu.

Inflace vypočítaná podle metodiky EU, která slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie, na Slovensku vyskočila začátkem roku a nepřetržitě zrychlovala až do května. Přispělo k tomu zdražení energií pro domácnosti a potravin a zvýšení cen podpořila také vládní opatření na ozdravení ekonomiky zahrnující zvýšení některých daní. Ministerstvo financí minulý měsíc zvýšilo odhad harmonizované inflace na tento rok na 4,3 procenta z předchozích 3,4 procenta.

Nejrychleji v šestém měsíci roku meziročně sice zdražily potraviny a nealkoholické nápoje, tempo ale zpomalilo na 7,1 procenta z květnových 7,4 procenta. O více než šest procent stouply ceny také v kategorii bydlení a energie, jakož i v dopravě. Meziměsíčně v červnu spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta po květnovém přírůstku o 0,3 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita