Poslanecká sněmovna podpořila změny v zákoníku práce

13.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna včera i přes nesouhlas opozice podpořila v prvním čtení vládní novelu zákoníku práce. Novela mění například odstupné při propuštění nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou. Novelou se teď budou zabývat sněmovní výbory a závěrečné schvalování přijde na řadu na některé z dalších schůzí. Novela odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl poslanec KSČM Stanislav Grospič a ke kterému se připojili i někteří sociální demokraté.

Novela obsahuje 315 bodů a mění dalších 11 souvisejících zákonů. Navržené změny mají vést podle vlády k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření pracovních míst. Odbory ale tyto změny kritizují, podle nich mohou být některé z nich dokonce protiústavní. Pokud je parlament schválí, chtějí usilovat o podání ústavní stížnosti. Podle odborů by mohla být protiústavní výpověď z práce kvůli porušení režimu na nemocenské.

Jak ale dnes řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), výpověď bude možná pouze v případě, kdy zaměstnanec poruší léčebný režim zvlášť hrubým způsobem. Zpravodajka k novele Vladimíra Lesenská (ČSSD) však připomněla, že za protiústavní označila tento instrument i legislativní rada vlády.

Novela mimo jiné zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce z nynějších 150 hodin za rok na 300 hodin ročně. Novela zároveň nastavuje strop měsíčního příjmu na základě dohody o provedení práce na 10.000 korun. Z příjmů nad tuto částku se pak bude platit zdravotní a sociální pojištění.

Práce na dobu určitou by podle novely neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než třikrát po sobě. Novela také podle ministra vrací do zákona opatření, které v ní bylo až do roku 2004 a umožňovalo dočasné zapůjčování pracovníků jinému zaměstnavateli, například mezi firmami v rámci jednoho holdingu.

Výše odstupného se nově má řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, dosáhne jako dosud jeho odstupné výše tří průměrných výdělků. To má podle Drábka více motivovat zaměstnavatele ke tvorbě pracovních míst na dobu neurčitou.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT