Poskytování informací o potravinách spotřebitelům

11.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropský Parlament přijal nařízení o poskytování informací o potravinách pro spotřebitele v EU. Hlasování Parlamentu ukončilo více než tříleté dohady.

Cílem Návrhu je usnadnit pro spotřebitele nákup potravin pomocí lepší informovanosti. Nová pravidla zároveň posilují vliv samotných spotřebitelů, a to především zavedením minimální velikosti písma pro povinné údaje, tak aby byly pro spotřebitele snáze čitelné. Výrobci dále budou povinně uvádět nutriční údaje, které spotřebitelům pomohou identifikovat potraviny, zda-li splňují jejich osobní či dietetické požadavky.

Chybět nebudou ani povinné údaje o alergenech v balených i nebalených potravinách a potravinách prodávaných v restauracích, což spotřebitelům umožní lépe chránit své zdraví. V neposlední řadě budou muset výrobci uvádět povinné označení země původu u masa z prasat, ovcí, koz a drůbeže. Vymezení nepovinných údajů o původu pomůže předejít nebezpečí uvedení spotřebitelů v omyl a zajistí jednotné podmínky pro potravinářské podniky.

I když bylo v této oblasti dosaženo velkého pokroku, Komise uvádí, že odsouhlasený návrh je výsledkem kompromisu a ne všechny původní návrhy Komise byly schváleny. Jedná se například o návrh Komise na nutriční označování na přední straně obalů. Komise však uvádí, že rámec pro nepovinné nutriční údaje na přední straně obalů je krokem správným směrem.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita