Vyšší ceny potravin zbrzdily jejich prodej

04.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny klesly v květnu reálně meziměsíčně o 0,7 % a meziročně očištěné pouze o vliv počtu pracovních dní vzrostly o 1,4 %. Meziroční růst tržeb bez očištění o 3,2 % byl ovlivněn zejména vývojem motoristického segmentu a nepotravinářského zboží.

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v květnu snížily reálně meziměsíčně o 0,7 % a meziročně očištěné pouze o pracovní dny se zvýšily o 1,4 %. K meziročnímu růstu tržeb bez očištění o 3,2 % přispěl při letošním vyšším počtu pracovních dní (+1) prodej a opravy motorových vozidel (+2,1 p.b.) a nepotravinářského zboží (+1,9 p.b), opačně působil prodej potravin (-0,6 p.b.) a pohonných hmot (-0,2 p.b.) (viz tabulka č. 2).


V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 1,0 % a meziročně očištěné o pracovní dny se zvýšily o 0,5 %. Sezónně neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,6 %, a to přesto, že růst byl zpomalen poklesem prodeje potravin a pohonných hmot (o 2,5 %, resp. o 1,7 %). Napomohl k tomu zvýšený růst tržeb za nepotravinářské zboží o 5,9 %.

Již devatenáct měsíců nepřetržitě se zvyšoval maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (o 21,0 %). Rostly také tržby za prodej textilu a obuvi (o 9,8 %), počítačového a komunikačního zařízení (o 9,3 %), výrobků pro kulturu a rekreaci (o 7,8 %), farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží (o 5,1 %) a výrobků pro domácnost (o 3,4 %) ve specializovaných prodejnách. Naopak méně se prodávaly potraviny, a to jak ve specializovaných tak i nespecializovaných prodejnách (o 2,8 %, resp. o 2,5 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží klesly tržby o 0,9 %.

Zpráva převzata z Českého statistického úřadu.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT