Nabídkové ceny bytů o pětinu nižší než před krizí

30.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nabídkové ceny tuzemských bytů jsou v průměru o pětinu nižší, než před vypuknutím finanční krize v roce 2008. Skutečné prodejní ceny jsou přitom nižší než nabídkové a rozdíl mezi nimi stoupl za posledních 12 měsíců z šesti na 12 procent. Uvedli to zástupci serverů realitymix.cz a dumrealit.cz na dnešní tiskové konferenci.

"Nedá se očekávat, že by ceny v budoucnu rostly. Budou vytrvale, i když ne strmě klesat," uvedl dnes obchodní ředitel realitymix.cz Petr Čech. Podle něj je na trhu stále převis nabídky nad poptávkou a navíc se ve druhé polovině roku očekává zahájení výprodeje bytů z nesplácených hypoték. Ze zhruba 11.000 problémových hypoték tvoří byty asi polovinu.

Podle obchodního ředitele dumrealit.cz Martina Sitára se prodají se slevou zhruba čtyři z pěti bytů. Například v Praze nebo v Brně byl v loňském pololetí průměrný rozdíl mezi nabídkovou cenou a cenou, za kterou se byt nakonec prodá, šest procent, letos to bylo deset procent. V Českých Budějovicích se rozdíl zvýšil z pěti na 12 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT