Vláda bude jednat o novele zákoníku práce

29.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda ve středu projedná novelu zákoníku práce, která by mohla změnit rozsah práce na dohodu, odstupné při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu. Mnohé instituce, úřady i odbory mají k navrhovaným úpravám výhrady. Ministerstvo práce proto nachystalo některá ustanovení v několika variantách. Při svém nástupu si vláda předsevzala, že navrhne takové úpravy, které by vedly k větší pružnosti pracovního trhu a motivovaly firmy k vytváření míst.

Podle návrhu by se mohl zvednout časový limit na dohodu o provedení práce. Místo nynějších 150 hodin za rok by to mohlo být 300 hodin. Zkušební doba po přijetí do práce by neměla přesáhnout tři měsíce a měla by se sjednat v den nástupu. Nemělo by také být možné ji prodlužovat. Delší zkušební dobu, a to šest měsíců, by mohli mít vedoucí a klíčoví pracovníci.

Pokud firma se zaměstnancem výslovně nesjedná dobu trvání pracovního poměru, bude podle novely na dobu neurčitou. Práce na dobu určitou by pak neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než dvakrát.

Výše odstupného by se nově mohla řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který by byl v podniku méně než rok, by při propuštění dostal jeden průměrný plat. Pokud by byl ve firmě od jednoho do dvou let, náležet by mu měly dva platy. Kdyby pracoval déle než dva roky, jako dosud by odstupné byly tři průměrné výdělky.

Člověk by nově mohl dostat výpověď nejen za hrubé porušení pracovních pravidel, ale i za porušení režimu na neschopence. Zákoník počítá i se změnami při převádění na jinou práci. Možné by mohlo být také půjčení zaměstnanců jinému podniku. V kodexu je také úprava pružnější pracovní doby.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita