Španělská ekonomika čelí značným rizikům

22.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Španělská ekonomika stojí před značnými riziky a měla by posílit reformy a úsilí o konsolidaci veřejných rozpočtů. Uvedl to v dnešní výroční zprávě o Španělsku Mezinárodní měnový fond. Za hlavní akutní riziko označil další zhoršování fiskální situace v důsledku dluhové krize v eurozóně. Střednědobě je největší hrozbou slabé oživování ekonomiky s přetrváním vysoké nezaměstnanosti.

MMF konstatoval, že loňská úsporná opatření a strukturální reformy pomohly ekonomice získat zpět rovnováhu, ozdravné úsilí však ještě nebylo dokončeno. "Nesmí dojít k utlumení rekordní dynamiky a je nutné pokračovat v posilování věrohodnosti fiskální konsolidace a dokončení restrukturalizace finančního sektoru," uvedl fond.

Španělsko je pod drobnohledem investorů od loňského vypuknutí dluhové krize. Vládnou obavy, že se stane další zemí, která po Řecku, Irsku a Portugalsku bude nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc. Série reforem však obavy zmírnila, i když výnosy španělských dluhopisů jsou v atmosféře obav z bankrotu Řecka nadále v blízkosti rekordních maxim od zavedení eura.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT