Ceny zemědělských komodit budou v tomto desetiletí růst

17.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny zemědělských komodit v období let 2011 až 2020 ve srovnání s předchozí dekádou porostou. Důvodem je rostoucí poptávka po potravinách a pohonných hmotách a zvyšování nákladů na energii. Ceny hlavních zemědělských komodit by však již neměly dosahovat rekordní výše z nedávné doby, protože prudký růst ceny vyvolal i zvýšení produkce. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnily Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

"Ceny komodit by měly klesnout ze svých maxim z počátku roku 2011, v reálném vyjádření se ale očekává v období let 2011-20 zvýšení ve srovnání s minulou dekádou v průměru až o 20 procent u obilovin (kukuřice) a až 30 procent u masa (drůbeží)," uvádí se ve zprávě. U většiny komodit by se měla zvyšovat průměrná reálná cena a u všech se zvýší nominální ceny.

Produkce v zemědělství má v příštích deseti letech růst ročně v průměru o 1,7 procenta. Růst tak zpomalí z 2,6 procenta v předchozím desetiletí, napsala agentura Reuters.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT