Týdenní komentář: Firmy opět chtějí nabírat zaměstnance

17.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České podniky plánují ve třetím čtvrtletí tohoto roku více zaměstnanců nabírat, než propouštět. Nejvíc optimistická je situace ve zpracovatelském průmyslu.

Pozitivní zprávy z uplynulého týdne

1. Firmy chtějí zaměstnance více nabírat, než propouštět
Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami koncem dubna. Výsledky jsou nepatrně horší než ve druhém čtvrtletí; tehdy byly nejlepší od druhého čtvrtletí 2008. Zatímco šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají snížení pracovních sil a 90 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak činí plus tři procenta. V předchozím čtvrtletí i před rokem byl index plus čtyři procenta.


2. Banky v ČR dále zůstávají odolné vůči rizikům
Tuzemský bankovní sektor jako celek je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, odolný vůči případným rizikům. Jeho stabilita by neměla být ohrožena ani při výrazně nepříznivém ekonomickém vývoji. V takovém případě by ale některé instituce utrpěly ztráty, které by si mohly vyžádat kapitálové injekce od akcionářů. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou zveřejnila ČNB. Potenciální riziko představuje sektor družstevních záložen.


3. Přímé zahraniční investice loni v Česku vzrostly o 16 %
Počet projektů přímých zahraničních investic se loni v Česku po předchozím poklesu zvýšil meziročně o zhruba 16 procent na 71; v roce 2009 jich bylo o deset méně. Česká republika loni mezi ostatními evropskými zeměmi opět obsadila 14. místo. V celé Evropě v loňském roce vzrostl počet investičních projektů o 14 procent na 3757 z předloňských 3303 projektů. Vyplývá to z průzkumu European Investment monitor 2011, který vypracovala společnost Ernst & Young.



Negativní zprávy z uplynulého týdne

1. Závady ve třetině kontrolovaných solárií
Česká obchodní inspekce (ČOI) v loňském roce zjistila překročení povoleného limitu záření ve třetině kontrolovaných solárních zařízení. Podíl závadných solárií se ale i díky kontrolám postupně snižuje. V roce 2009 kontrolami ČOI neprošlo 62 procent kontrolovaných solárií. Loni ČOI zkontrolovala 401 solárních zařízení a normám stanovujícím povolené parametry ozáření lidské kůže nevyhovělo 134 z nich. Po alarmujících výsledcích kontrol z roku 2009 ČOI dohled nad solárii podstatně zpřísnila. Zaměřila se především na dodržování požadavku na celkové účinné ozáření pro erytém, tedy pro zarudnutí pokožky podrážděné zářením v soláriu, uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová, podle které loňské výsledky přinesly výrazné zlepšení.


2. Zájem o úvěry i smlouvy u stavebních spořitelen klesá
Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce května úvěry za necelých 18 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 29 procent. Meziročně klesl také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Vyplývá to z dat všech pěti tuzemských stavebních spořitelen. Spořitelny uzavřely letos do konce května přes 355.000 nových smluv, meziročně o téměř 7000 méně. Počet nově uzavřených smluv vzrostl meziročně dvěma stavebním spořitelnám. Ostatním počet nových smluv meziročně klesl.


3. Euro zažívá prudký pokles, díky Řecku
Kurz eura výrazně klesl, a jednotná evropská měna tak vůči dolaru zaznamenala nejhlubší denní propad od loňského srpna. Euro i nadále pociťuje negativní dopady potíží, s nimiž se potýká Řecko. Vliv mají také prozatím neúspěšná jednání o poskytnutí další finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi eurozóny, stejně jako nejasnosti ohledně účasti soukromých investorů na záchraně Řecka.



Pozitivní / negativní zprávy jak pro koho

1. Penzijní fondy loni připsaly klientům 2 %
Penzijní fondy připsaly klientům za loňský rok zhodnocení v průměru dvě procenta. O rok dříve to bylo 1,5 procenta. Vzhledem k 1,5procentní inflaci činí reálné zhodnocení za loňský rok půl procenta. Nejvíce zhodnotil prostředky účastníků Allianz PF, který dlouhodobě připisuje zhodnocení okolo tří procent. Naopak nejméně se v loňském roce dařilo ČSOB PF Progres, který vydělal jen procento, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Partners.


2. Otevření pracovního trhu v Rakousku přivedlo jen málo pracovníků
Otevření pracovního trhu Rakouska vůči uchazečům o práci ze středoevropských členských zemí EU přivedlo za měsíc květen do alpské republiky jen 8700 pracovních sil, což je množství, které rakouský trh v pohodě vstřebal. Nejvíce zájemců o práci přišlo z Maďarska a Polska; z Česka přišlo pouze 800 lidí. Žádná záplava uchazečů, kteří by ohrožovali pracovní místa Rakušanů, se tak nekonala.


3. Podle Nečase není teď na přijetí eura vhodná doba
Na zavedení eura v České republice teď není vhodná doba, mimo jiné i proto, že není jasné, jak to s jednotnou evropskou měnou dopadne. Listu Financial Times (FT) to řekl premiér Petr Nečas. Podobný postoj mají i zástupci většiny zemí ve střední a východní Evropě, které do Evropské unie vstoupily až v posledních letech. Eurozóna se potýká s dluhovou krizí, tři členské země z celkových 17 už byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT