Daňová poradna: Zdanění příjmů ze Slovenska

17.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jak správně vypočítat daňovou povinnost, pokud má osoba samostatně výdělečně činná také příjmy ze Slovenska?


Zamezení dvojího zdanění příjmu ze Slovenska

Otázka: Od roku 2008 jsem pracoval na Slovensku pro Slovenskou firmu, k 31.3.2011 jsem ukončil pracovní poměr a stal se OSVČ. Dělám si momentálně daňové přiznání za rok 2010 a při použití použití metody prostého zápočtu mi vychází daň o cca 20 000 Kč více než když bych byl rezidentem na Slovensku a nedanil v Čechách příjmy ze Slovenska vůbec. Jen nevím, jestli je to možné, když jsme byl na Slovensku pouze první tři měsíce. Popřípadě, jestli je nějaká jiná možnost, jak nedanit příjem, který už jsem jednou zdanil v rámci Slovenska.

Odpověď: Takto vysoký rozdíl by mohl vyjít pouze v případě, že Vaše přijmy na Slovensku byly hodně vysoké. Doporučuji Vám využít ustanovení §38f odst. 4 zákona o daních z příjmů, kde je uvedeno, že příjmy ze závislé činnosti vykonávané ve státě, s nímž Česká republika uzavřela smlouvu o zamezení dvojího zdanění, plynoucí od zaměstnavatele, který je daňovým rezidentem státu, kde je taková činnost vykonávána, se v České republice vyjímají ze zdanění za předpokladu, že uvedené příjmy byly ve státě zdroje zdaněny. Se Slovenskem má Česká Republika uizavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění, tedy při splnění dalších podmínek tyto příjmy nebudete v daňovém přiznání vůbec uvádět.


Příspěvek na relaxační činnost

Otázka: Je příspěvek na relaxační pobyt zaměstnanci daňově uznatelný náklad podnikající fyzické osoby?

Odpověď: Příspěvek na relaxační pobyt zaměstnanci není daňově uznatelný náklad zaměstnavatele. Příspěvek na dovolenou do výše 20.000 Kč za rok je možné zaměstnanci poskytnout ze zisku po zdanění a tento příjem je u zaměstnance osvobozen od daně z příjmů a nemusí z něj odvádět ani sociální a zdravotní pojištění.


Zprostředkování obchodu z Číny

Otázka: Jsem student a od začátku roku si přivydělávám tím, že zprostředkovávám obchod z Číny. Zákazník si u mě objedná zboží, zaplatí mi a já ho u dodavatele z Číny objednám přímo na jeho adresu. Se zbožím vůbec nepřicházím do kontaktu. Na toto mám vyřízený živnostenský list. Od 1.4. platí nový zákon o DPH a clu dováženého zboží, kdy se limit snížil na 22 euro. Z tohoto důvodu dochází z výraznému pozdržení zásilek a tak to chci řešit tak, že si zaplatím dražší dopravu, zboží budu mít rychleji doma. Přijde na mojí adresu a já ho teprve budu rozesílat, takže už bych se zbožím přišel do kontaktu. Za toto zboží mi vyměří celní úřad DPH a clo. A k tomuto směřuje můj dotaz. Když nejsem plátce DPH, musím platit vyměřené DPH celním úřadem? A jak je to vůbec s platbou DPH, kdy jsem a kdy nejsem plátce? Bylo mi řečeno, že když zprostředkovávám koncovým zákazníkům, tak mám být veden jako neplátce.

Odpověď: DPH a clo jsou povinni uhradit všichni - jak plátci tak i neplátci DPH. Plátci si ovšem DPH mohou odečíst ve svém daňovém přiznání k DPH. Dokud nebudete plátcem DPH, jiná povinnost, než zaplatit DPH při dovozu, Vám nevznikne. Plátcem DPH byste se musel stát, pokud by Vaše příjmy za zboží byly vyšší než 1 mil. Kč ve 12ti po sobě jdoucích měsících, nebo pokud byste dovezl zboží do ČR za více než 326 tisíc Kč, nebo pokud byste přijal službu od plátce DPH z EU.

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT