Důchod si posílejme na účet

09.06.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Poživatelé důchodu (starobního, invalidního, vdovského či sirotčího) si mohou nechat zasílat penzi hotovnostně na poštu nebo bezhotovostně na bankovní účet. Proč je účet výhodnější?

Zasílání důchodu na poštu „stojí“ příjemce důchodu 21 Kč měsíčně, zatímco na účet je zdarma. Přestože některé banky nabízí i speciální bankovní účty pro seniory, kde jsou nižší bankovní poplatky, tak určitým poplatkům se penzista nevyhne ani v jednom případě. Manželský pár mající pouze jeden bankovní účet, ke kterému mají oba manželé přístup, již však přináší úsporu.


Kdy se zasílá důchod opatrovníkovi?


Ve většině případů jsou důchody zasílány přímo poživateli důchodu, v některých případech však zákonnému zástupci (např. v případě sirotčícho důchodu rodiči nezletilého) nebo soudem stanovenému opatrovníkovi. Rodiče i stanovení zástupci jsou však povinni využívat důchod ve prospěch poživatele důchodu.


Hlavní výhodou je dostupnost


Zasílání důchodu na poštu přináší hned několik „nepříjemností“, frontami v době zasílání důchodu to začíná a problémy při vyzvednutí důchodu to končí. Tříměsíční lhůta, po kterou banka uloží důchod na poště, může být v některých případech krátká. Když je totiž penzista např. v cizině nebo v nemocnici, tak vznikají problémy s vyzvednutím důchodu. Příbuzný totiž nemůže důchod vyzvednout samozřejmě jenom tak, je nutné, aby ho penzista zvolil zvláštním příjemcem. S touto žádostí je nutné se dostavit na obecní úřad. V případě, že si penzista nemůže důchod osobně vyzvednout, tak je obecní úřad povinen této žádosti vyhovět.  Vždy se však jedná o zbytečné papírování a vyřízování navíc. Dále rozhodně není pro příjemce důchodu příjemné každý měsíc odnášet z pošty vysokou hotovost. Když má penzista vlastní bankovní účet, tak v případě delší hospitalizace není problém pověřit např. děti, aby mu z bankomatu vybraly peníze.


Stačí si zažádat


Žadatelé důchodu si způsob výplaty důchodu zvolí již při sepisování žádosti o důchod na místně příslušné OSSZ dle bydliště. Změnit zasílání důchodu z hovotostního způsobu prostřednictvím pošty na bezhotovostní mohou však samozřemě i stávající poživatelé důchodu, je to jednoduché. Stačí se dostavit na OSSZ dle bydliště s vyplněním předepsaným tiskopisem, nebo ho rovnou zaslat na ČSSZ v Praze. Je však nutné počítat s tím, že tento tiskopis musí potvrdit rovněž banka. Měsíční výplata důchodu je následně poukazována na účet k určitému dni splatnosti důchodu, a to nejpozději od měsíčního důchodu spatného ve třetím kalendářním měsíci po kalednářním měsíci, v němž byla uplatněna žádost o změnu v zasílání důchodu. V praxi to však bývá rychleji. Mnohdy stačí již manželům v penzi obsluhovat pouze jeden bankovní účet a dostávat na tento bankovní účet obě penze. Samozřejmě je nutné, aby oba mohli s tímto bankovním účtem disponovat a majitel účtu (manžel či manželka) s tím souhlasí.


Zasílání důchodu do zahraničí


V posledních letech stoupá počet seniorů, kteří sice pobírají důchod z Česka, současně však v penzi pobývají v jiné zemi. Vyřízení zasílání důchodu na zahraniční bankovní účet není rovněž složité. Aby ČSSZ zasílala občanovi důchod do zahraničí na bankovní účet v zahraničí, tak je nutné, aby poživatel důchodu předložil tiskopis „Potvrzení o žití důchodce“, a to každoročně. V tomto tiskopisu je potvrzeno, že poživatel důchodu žije v zahraničí, vlastnoruční podpis poživatele důchodu musí být ověřen cizozemským orgánem (nebo např. velvyslanectvím), který v dané zemi podpisy dle zákona ověřuje.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY