Zamítnutí návrhu na zavedení daňové progrese

02.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda dnes odmítla návrh ČSSD na zavedení progresivní daně z příjmu. ČTK to řekl zdroj obeznámený s jednáním vlády. Sociální demokraté navrhli, aby lidé s příjmy nad 100.000 korun měsíčně platili 30procentní daň z příjmu. Pro ostatní by zůstala zachována 15procentní daň. Chtějí tak získat prostředky na zachování státní podpory pro stavební spoření.

Návrh ČSSD bude nezávisle na stanovisku vlády posuzovat Poslanecká sněmovna. V té má ale vládní koalice většinu. Poslední návrh ČSSD na zavedení progrese zamítla komora v březnu.

Vládní stanovisko není překvapením. Kabinet již dříve uvedl, že zavedení druhé daňové sazby jde proti jeho programovému prohlášení. "Vláda ve svém Programovém prohlášení výslovně uvedla, že nehodlá zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob. Vzhledem k tomu, že vláda připravuje zcela nový zákon o daních z příjmů, v němž se předpokládá zrušení takzvané superhrubé mzdy, stanovení univerzálního daňového základu a zjednodušení výběru daní, je zcela neúčelné krátkodobě měnit stávající systém daně z příjmů," stojí v návrhu vládního usnesení, který byl minulý týden zveřejněn na internetu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita